Boeren+hangen+vlag+halfstok+na+aardbeving
Nieuws
© Anjo de Haan

Boeren hangen vlag halfstok na aardbeving

Groningse boeren reageren emotioneel op de aardbeving woensdagmorgen bij Westerwijtwerd. Ze hangen vlaggen halfstok. De Whatsapp van LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog stroomde over met berichtjes. 'Dat was er weer eentje Alma. Doe er wat aan. We lopen enorm tegen het systeem aan. Dit soort berichtjes raken mij diep.'

Melkveehouder Wim Poel uit Westerwijtwerd was aan het melken, toen de aarde trilde. 'De koeien werden helemaal gek. Ze vlogen meteen weer naar buiten, naar het land. We waren een half uur verder, toen ze allemaal weer naar binnen durfden. Een stressmoment, ik was bang dat de koeien uitgleden', zegt Poel.

Zijn collega-melkveehouder Jan Schouten uit Kantens merkt dat collega's emotioneel reageren. 'Iedereen is vreselijk geschrokken. Twee van de drie zwaarste bevingen vonden plaats, toen de gaswinning al was gereduceerd. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel.'

Melkveehouder Jozien Reinders uit Westerwijtwerd hing woensdagmorgen de Groningse vlag halfstok, als protest tegen de trage schadeafhandeling. Ze was bij de kalveren, toen ze een doffe, harde dreun hoorde. 'Het duurde een paar seconden en toen was het alweer voorbij. Ik wist gelijk dat het om een aardbeving ging en dacht meteen: hoelang zal het duren, voordat we de schade hersteld krijgen?'

Vergadertafel

'Ik heb vorig jaar schademelding gedaan, maar er is nog geen inspecteur langs geweest', zegt Reinders. 'De bodem beweegt continu. Dat veroorzaakt ook weer schade.' Moedeloos wordt ze ervan. 'Ik vind dat er nu echt actie moet worden ondernomen. Mensen moeten vanachter de vergadertafel vandaan. Er is geld voor beschikbaar, maar daar wordt niet zo veel mee gedaan.'


Een snellere schadeafhandeling is precies waar LTO Noord en andere partijen voor strijden, stelt Den Hertog. Ze hoopt dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat binnenkort groen licht geeft voor de agrotafel.

Wachtstand

Een ondernemer zit te lang in de wachtstand van afhandeling, verzekert Den Hertog. 'Dat matcht niet met ondernemerschap. Wat wij willen, is dat er een schade-expert komt die de schade opneemt en een versterkingsexpert die ook een rapport maakt. Gezamenlijk komen ze tot een maatplan voor dat pand. Een ondernemer weet dan binnen een jaar wat er gaat gebeuren.'

Schouten vertelt dat burgers en boeren vanmiddag protesteren bij Middelstum. 'Gezamenlijk willen we een signaal afgeven. Veel bestuurders vergaderen over aardbevingen en aardbevingsschade. Maar de gewone mensen in de straat ervaren de ellende.' Poel gaat er samen met zijn zoon op de trekker naartoe. 'De gaswinning moet nu stoppen.'

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer