Zuid%2DHolland+en+Utrecht+mogen+gans+bestrijden
Nieuws
© Koen van Wijk

Zuid-Holland en Utrecht mogen gans bestrijden

De Faunabeheereenheden van provincie Utrecht en Zuid-Holland mogen van 15 mei tot en met 31 juli ganzen doden. Dat besliste de Raad van State woensdag in hoger beroep.

De ontheffing geldt in Zuid-Holland zowel voor 2019 als 2020. In die provincie mag de Faunabeheereenheid de omvang van de populatie van de grauwe gans, de brandgans, de Canadese gans en de gedomesticeerde grauwe gans beperken door vergassing met CO2. In Utrecht gaat het om beheer van de populatie grauwe ganzen, verwilderde gedomesticeerde grauwe ganzen en Canadese ganzen.

Volgens de Raad van State heeft provincie Zuid-Holland aangetoond dat de ganzen jaarlijks voor tonnen schade aanrichten aan landbouwgewassen. Verder zorgen ze aantoonbaar voor gevaar rond luchthaven Rotterdam The Hague Airport. De Faunabescherming is tegen de ontheffing en vindt dat de overheid boeren in de buurt van het vliegveld moet uitkopen, zodat er geen gras te eten is.

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer