Friese boer moet afwezigheid gans registreren

Friese boeren moeten sinds kort aangeven dat er geen ganzen op hun land zitten. Ze geven de jager hiermee wat lucht, die hiervoor niet naar de percelen hoeft te komen.

Friese+boer+moet+afwezigheid+gans+registreren
© Han Reindsen

Om voor ganzenvergoeding in aanmerking te komen, moeten jagers minimaal twee keer per week verjagen met ondersteunend afschot op landbouwgrond. Het komt echter regelmatig voor dat er helemaal geen ganzen in het gebied aanwezig zijn.

Voor jagers is dit frustrerend omdat met een bejaagactie altijd veel tijd, reiskilometers en kosten gemoeid gaan. Om de jagers ter wille te zijn, is er nu een 'tussenoplossing' gevonden, geeft LTO Noord-regiobestuurder Peet Sterkenburgh aan.

Schadevergoeding

Via een formulier kunnen grondgebruikers dagelijks tot de aftaxatie aangeven of er wel of geen ganzen aanwezig zijn in de percelen. 'Het formulier is er voor de registratie van de afwezigheid van ganzen en niet voor de registratie van verjaagacties. Verjaagacties met ondersteunend afschot of poging daartoe moeten nog steeds altijd door de uitvoerder in het Faunaregistratiesysteem worden gemeld, beklemtoont FBE Fryslân.

Helemaal optimaal is het niet, erkent Sterkenburgh . 'Er wordt aan gewerkt om het digitale Faunaregistratiesysteem aan te passen. Maar dat duurt nog wel even.' In de periode tussen 1 april en 1 oktober kan er melding worden gedaan van zomerschade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer