LTO%3A+ganzenproef+Houten+mislukt
Nieuws
© René Eijsink

LTO: ganzenproef Houten mislukt

De proef om de ganzenpopulatie in Houten te reduceren door varkens in te zetten, is mislukt. Dat stelt LTO Noord Utrecht-bestuurder Anton van Garderen.

Varkens liepen in het Biezenveld in Houten, omdat daar tientallen ganzen broeden. De varkens aten de ganzeneieren op. De overlast is er echter nog steeds, stelt Van Garderen. 'Er lopen veel te veel jonge ganzen. Ganzen zijn slimme beesten. Wanneer hun nest leeg is, gaan ze op een andere plek opnieuw een nest uitbroeden.' Dierenbescherming en provincie Utrecht zetten varkens in als alternatieve methode om de ganzenoverlast te beperken.


Sinds dit jaar is het vangen en vergassen van ganzen niet meer toegestaan in Utrecht. Volgens Van Garderen staan de boeren met de rug tegen de muur. 'Boeren aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal hebben veel last van ganzen. De schade is verdubbeld. Ze krijgen wel een vergoeding, maar in het deel gras dat blijft staan, zit veel ontlasting van de gans. Dat is slecht voor de koeien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 14°
  70 %
 • Zondag
  22° / 17°
  50 %
 • Maandag
  18° / 13°
  50 %
Meer weer