Vijf vragen over einde storttaks asbestsanering

Asbestverwijdering wordt iets goedkoper omdat sinds 1 januari van dit jaar geen stortbelasting meer betaald moet worden. Wat houdt de nieuwe regeling in en wat is het voordeel voor de eigenaar van een asbestdak?

Vijf+vragen+over+einde+storttaks+asbestsanering
© Eigen foto

Wat is er veranderd?

Sinds 1 januari 2019 is de afvalstoffenbelasting vervallen voor asbesthoudende producten die in gebruik zijn geweest als dakbedekking. De stortkosten die gemeenten berekenen, gelden nog wel gewoon. Maar de landelijke heffing die wordt geheven om zuiniger om te gaan met milieubelastende producten (vergroening belastingstelsel), vervalt.

De afvalstoffenbelasting is geregeld in de Wet belastingen op milieugrondslag. Daar is nu een artikel 29b aan toegevoegd waarin de vrijstelling staat omschreven. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft daar, mede op aandringen van LTO Nederland, vorig jaar voor gezorgd.

Om welke bedragen gaat het?

De afvalstoffenbelasting bedroeg tot vorig jaar 13,21 euro per ton aangeboden afval. Dat is in het belastingplan voor 2019 fors verhoogd naar 32,12 euro per ton. Daarmee heeft de vrijstelling voor asbestproducten best wel impact. In totaal wordt de komende jaren ongeveer 38 miljoen euro aan belasting vermeden. LTO gaat uit van een voordeel van 50 cent per vierkante meter dak.

Hier staat tegenover dat de landelijke subsidie van 4,50 euro per vierkante meter asbestdak is vervallen. Daarnaast verhogen diverse stortplaatsen hun tarieven en zijn er ook andere kostenstijgingen bij asbestsanering.

Geldt de vrijstelling voor alle aangeboden asbest?

Nee, de vrijstelling geldt alleen voor dakbedekking. Voorwaarde is dat het betreffende dak wordt gesaneerd door een gecertificeerde asbestverwijderaar en dat de sanering is aangemeld in het landelijk asbestvolgsysteem. Voorafgaand aan het storten moeten de bewijzen daarvan worden overlegd.

En als ook nog grond met asbest moet worden afgevoerd?

De vrijstelling is nadrukkelijk niet van toepassing op grond die met asbest is verontreinigd. Datzelfde geldt voor asbesthoudende dakbedekking die na verwijdering van het dak is vermengd met andere stoffen, bijvoorbeeld puin of bouwafval.

Hoe ga ik om met een eerder uitgebrachte offerte voor een sanering die nog moet plaatsvinden?

Overleg dan met de saneerder welk bedrag aan afvalstoffenbelasting hij in de offerte heeft opgenomen en of dat dan ook van de de uiteindelijke rekening wordt afgetrokken.
Op nieuwe offertes mag de belasting uiteraard niet meer voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer