Ruim 6 miljoen voor aanpak Twentse asbestbodems

Provincie Overijssel stelt voor dit jaar 6,5 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van bodems in zeven Twentse gemeenten die verontreinigd zijn met asbest.

Ruim+6+miljoen+voor+aanpak+Twentse+asbestbodems
© Nieuwe Oogst

Het probleem is het grootst in gemeente Hof van Twente, waar vroeger de asbestfabriek Eternit stond. De verontreinigingen zijn ontstaan voor 1993 en vaak in verband te brengen met het gebruik van asbesthoudend afvalmateriaal voor verharding van wegen en erven.

Naar schatting van gemeente Hof van Twente moet de komende vier jaar 900.000 kuub asbest worden gesaneerd. Ook in zes andere gemeenten is er een grote saneringsopgave. Het gaat om: Wierden, Borne, Twenterand, Hellendoorn, Rijssen-Holten en Haaksbergen.

Uitvoeringsovereenkomst

De provincie gaat een uitvoeringsovereenkomst aan met de gemeenten. Er is een gezamenlijk projectbureau opgericht, dat de projecten uitvoert. Het geld wordt gebruikt voor 62 saneringsprojecten en 172 bodemonderzoeken, verspreid over de zeven gemeenten.

Het gaat, schrijft de provincie, om een eerste serie van nu bekende of vermoede verontreinigingen. 'Het is de verwachting dat er de komende jaren nog veel meer verontreinigde of verdachte locaties bekend zullen worden.' Een deel van het geld is bedoeld voor het inrichten en bemensen van het projectbureau.

Serieus gezondheidsrisico

Gedeputeerde Annemieke van Traag (D66) spreekt van een serieus gezondheidsrisico in gemeente Hof van Twente en de omliggende gemeenten.

'De afgelopen jaren zijn flinke slagen gemaakt met grootschalige saneringsprojecten als Hoogenkamp, 't Gijmink en de asbestwegen. Maar verspreid in de zeven gemeenten liggen nog tal van verontreinigde erven en percelen. Het projectbureau gaat deze in kaart brengen, onderzoeken en indien nodig saneren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer