Politici veroordelen dierenactivisten Boxtel

De politiek veroordeelt nagenoeg eensgezind de dierenactivisten die maandag in Boxtel een varkensbedrijf bezetten. 'Als je de wet overtreedt, ben je gewoon een misdadiger en dat is wat er in Boxtel is gebeurd', zegt SP-Kamerlid Frank Futselaer.

Politici+veroordelen+dierenactivisten+Boxtel
© Nieuwe Oogst

Futselaer is niet tegen actievoeren, maar wel tegen de manier waarop dat nu gebeurt, waarbij op de individuele man wordt gespeeld. 'Je kiest niet op goed geluk een boerderij uit', zegt hij. Eenzelfde tone of voice laten de andere politieke partijen horen.

Het CDA noemt het volstrekt ontoelaatbaar dat dierenactivisten bij een varkenshouder inbreken en zijn terrein illegaal bezetten. 'Het wordt hoog tijd dat de overheid naast boeren gaat staan en deze activisten hard aanpakt', zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. 'Ik heb groot respect hoe de varkenshouder en zijn gezin de rust weten te bewaren in deze moeilijke situatie, gesteund door vele boeren.'

Gijzeling

VVD-Kamerlid Helma Lodders spreekt in termen van 'gijzeling op het eigen erf'. 'Dat mag niet. Dit is huis vredebreuk.'

Corrie van Brenk, Kamerlid voor 50PLUS, heeft het niet over dierenactivisten, maar over extremisten. 'Wanneer ze zo ongevraagd je erf op komen in zo'n grote massa... Het zal je bedrijf maar zijn.'

Veehouderij zelf fout

De Partij voor de Dieren veroordeelt als enige partij de actie van Meat the Victims maandag in Boxtel niet. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en de Europese lijsttrekker van de partij Anja Hazekamp geven als reactie dat veehouders zich ook aan de wet moeten houden. Ouwehand merkt op dat dat niet altijd gebeurt en verwijst daarbij naar filmbeelden uit stallen.

Volgens Ouwehand is het nodig dat de overheid niet alleen het rechtsgevoel dient als het gaat om de vervolging van de activisten. 'Ook boeren moeten zich aan de wet houden. Ik vind dat minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) daarop moet reflecteren.'

Snelrecht

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop pleit ervoor de actievoerders keihard aan te pakken. 'Dit breidt zich anders als een olievlek uit en dan heb je iedere week van dit soort rottige acties.' De SGP pleit voor het toepassen van snelrecht op de actievoerders.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik spreekt over terrorisme en wil een snelle Europese aanpak bij de bestrijding van dit type internationale netwerken. Samen met EU-commissaris voor Justitie Vera Jourová komt zij binnenkort met een strategische aanpak. Dat wordt voorafgegaan door een overzicht van bedreigingen en andere strafbare feiten door extremistische dierenactivisten en van aangiftebereidheid van boeren in de verschillende EU-lidstaten.

Europol inschakelen

'Lang leek dierenextremisme af te nemen, maar Boxtel toont de escalatie van deze radicale activiteit aan', zegt Schreijer-Pierik. 'Er is in Nederland en andere EU-landen sprake van een duidelijke toename van deze internationale netwerken aantoonbaar. Brussel moet met de politiediensten en justitie boeren en hun gezinnen beschermen door proactieve coördinatie met de lidstaten en door inzet van Europol.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer