LTO alert vanwege 'activistenagenda'

LTO Nederland is alert op mogelijk nog meer acties van dierenactivisten. Op sociale media circuleert een agenda waarop de komende week nog meer bijeenkomsten staan.

'Door wat er maandag in Boxtel is gebeurd, zijn we extra alert', vertelt woordvoerder Esther de Snoo van LTO Nederland. 'Over die agenda zijn we ook in overleg met de politie. De bescherming van boeren heeft onze aandacht. Veel boeren hebben het gevoel dat ze onvoldoende gesteund en beschermd worden vanuit de overheid en de politie.'

Op de planning, waar ook de actie van gisteren in Boxtel op staat, valt te lezen dat er op woensdag een 'Calf save' gepland staat in Den Bosch. Donderdag zou er een 'Chicken save' zijn in Nunspeet. Volgende week dinsdag staat er opnieuw een 'Chicken save' gepland, maar dan in het Belgische Waregem. Op woensdag staat er een 'Pig save' gepland.

Veiligheid

LTO Nederland-voorzitter Marc Calon gaat deze week nog, samen met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), om tafel met de betrokken ministers. De veiligheid van boeren en hun gezinnen is volgens hem in het geding vanwege acties van extremistische dierenwelzijnsorganisaties. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) hebben toegezegd deze week daar tijd voor vrij te maken.

Calon heeft aangedrongen op dit overleg. 'In januari is een motie van de Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) met een brede meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. We willen nu dat er ook snel uitvoering wordt gegeven aan de oproep van de Kamer. Boeren en hun gezinnen moeten zich weer veilig kunnen voelen op hun eigen erf.'

Motie

In de motie staat dat het bedreigen van boeren en hun families en het illegaal betreden van hun erf nooit mag gebeuren en dat daar keihard tegen opgetreden moet worden. 'We rusten niet tot er een oplossing is en boeren en hun gezinnen zich weer gewoon veilig kunnen voelen op en rond hun erf. Boeren verdienen waardering en respect', stelt Calon.

Volgens de LTO-voorman worden veehouders al geruime tijd geteisterd door extremistische dierenwelzijnsorganisaties. Hij waarschuwt voor verharding. De acties polariseren volgens hem alleen maar. 'In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren, inbreken, insluipen en illegaal erven betreden accepteren we niet langer. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer