Tweede+Kamer+verbolgen+over+langdurige+boerderijbezetting
Nieuws
© DIRK HOL

Tweede Kamer verbolgen over langdurige boerderijbezetting

Update - Politieke partijen in de Tweede Kamer zijn verbolgen over de lange bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel. Een aantal Kamerleden heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tijdens het wekelijkse vragenuur gevraagd waarom de actie niet eerder is beëindigd. De minister stelt dat hij zo escalatie van het conflict wilde voorkomen.

Tweede Kamerleden van CDA, VVD, D66, ChristenUnie, PVV, SGP, GroenLinks en de PvdA spraken allen hun zorg uit over de boerderijbezetting. 'Een gitzwarte dag voor alle boeren in Nederland', vond CDA'er Jaco Geurts. 'Te gek dat dit in een rechtsstaat kan', zei SGP'er Roelof Bisschop. 'Boeren hebben het gevoel dat de rechtsstaat er niet meer voor hen is', aldus Madeleine van Toorenburg (CDA).

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid neemt de ruim acht uur durende bezetting hoog op. Hij heeft aangegeven er dat er voorzichtig is gehandeld om escalatie te voorkomen. 'We moeten ons realiseren dat 150 mensen zich hebben verschanst in een stal met dieren.' Daarnaast was er nog een reden. 'We wilden beheerst optreden om te voorkomen dat activisten filmpjes zouden maken van een hardhandige arrestatie om zichzelf als slachtoffer neer te zetten.'

Huisvredebreuk

In totaal zijn er volgens Grapperhaus 64 mensen aangehouden wegens huisvredebreuk en 12 omdat zij geen identiteitsbewijzen kon tonen. De rest is volgens de minister geverbaliseerd.

Grapperhaus heeft geconstateerd dat er sprake is van een toename van het dierenactivisme en ziet dat bevestigd met de actie in Boxtel. Hij stelt ook dat er aanwijzingen waren dat een actiegroep een dergelijke bezetting zou ondernemen. 'We wisten niet waar en het is niet haalbaar om heel Nederland af te zetten.'

Snelrecht

De SGP pleit voor de toepassing van snelrecht bij de dierenactivisten. 'Als snelrecht kan worden toegepast bij honderden onruststokers in de nieuwjaarsnacht, dan moet dat zeker kunnen bij de dierenextremisten die gisteren hebben ingebroken een boer in Boxtel. Dus zeg ik: pas snelrecht toe op deze extremisten die tien uren lang een boerenbedrijf hebben bezet', aldus SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.

Bisschop vreest escalatie van dit soort extremisme. 'Vandaag is het een varkensboer in Boxtel, morgen een veehouder in Wierden. Politie en justitie moeten duidelijk een daad stellen. Dat is: snelrecht toepassen op de daders. Anders komen deze extremisten er toch weer mee weg, een gevaar dat extra groot is omdat veel actievoerders uit het buitenland komen. Daar komt bij dat er meer van dergelijke acties zijn aangekondigd. Nu moet er een voorbeeld worden gesteld. Anders zijn boeren vogelvrij.'

Varkenshouder

De Partij voor de Dieren keurde het geweld van de boerderijbezetters af. 'We zijn tegen elke vorm van geweld, tegen mensen en tegen dieren', aldus Kamerlid Esther Ouwehand. Zij wilde wel van de minister weten of hij behalve tegen de activisten ook tegen de veehouder optreedt. 'Die heeft de dieren de nodige zorg onthouden. Op de beelden uit de stal was te zien dat er zieke en dode dieren in de stal aanwezig waren.'

Grapperhaus liet het antwoord op die vraag in het midden en wees naar de instanties waar misstanden tegen dieren kunnen worden gemeld. Ook heeft hij aangegeven de betreffende varkenshouder te bezoeken en contact op te nemen met de land- en tuinbouworganisaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer