Kalveropfokclub brengt kinderen in contact met dieren

De leden van kalveropfokclub Bronckhorst kwamen zaterdag bijeen op het erf van de familie Vaatjes in het Gelderse Wichmond. De bijeenkomst werd bezocht door zo’n 20 kinderen tussen de 6 en de 16 jaar.

Contact met boerenleven

Gerrit-Jan Garritsen van KOC Bronckhorst is blij met de opkomst. ‘Ik vind het mooi om te zien dat het niet alleen maar kinderen zijn van boerenfamilies maar ook mensen zonder vee. Die krijgen dan bij één van de deelnemende bedrijven een kalfje om te verzorgen. Op die manier brengt deze club kinderen in contact met het boerenleven en dieren.’

Totale verzorging

De introductiebijeenkomst is de start van een aantal intensieve maanden. In deze periode leren de deelnemers hoe ze een kalf moeten verzorgen. En dan gaat het niet alleen om het wassen van het dier maar ook om bijvoorbeeld het scheren van de oren en de staart. En het verzorgen van de hoeven. Daarnaast leren de kinderen hoe ze hun kalf over een aantal maanden moeten showen aan de jury.

Opstapje naar keuringen

De juryleden van KOC Bronckhorst gaan in de komende maanden twee keer op bezoek bij de kinderen en hun kalfjes. Gerrit-Jan Garritsen wil dan graag duidelijke ontwikkelingen zien. ‘De deelnemers krijgen bij elk bezoek punten voor de verzorging en het showen van het kalf aan de jury. Die punten nemen ze mee naar de finale waar we in de diverse leeftijdsgroepen prijzen geven. En je hoopt natuurlijk dat kinderen zo enthousiast zijn geworden dat ze graag een stapje verder willen en doorgaan naar het verzorgen van koeien bij de echte veekeuringen.’

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer