Wisselvallige+weer+stimuleert+gras+drogen
Nieuws
© Koos van der Spek

Wisselvallige weer stimuleert gras drogen

Grasdrogerij Oldambt in Oostwold begon twee weken geleden met het drogen van gras. Door het wisselvallige voorjaar lieten melkveehouders een deel van hun eerste snede tot grasbrok persen.

'Of het duur is om bij ons gras te drogen?' zegt bedrijfsleider Luit Heikens. 'Dat hangt ervan af. Als je ervoor kiest om bij slecht weer je gras te laten drogen, dan ben je verzekerd van een korte veldperiode en een goede kwaliteit grasbrok. Had je die snede laten verregenen, dan is het maar de vraag of de voederwaarde goed is.'

Per ton gedroogd gras betalen klanten in heel Groningen 205 euro. De grasbrok wordt dan los gestort of in silo's geblazen. 'Het is iets goedkoper dan a-brok', vertelt Heikens.

Luzerne

Op een andere locatie, in Opeinde, verwerkt het bedrijf gras tot geperste balen. Verder richt het zich op het drogen van luzerne. Het wisselvallige voorjaar heeft de grasdrogerij een aantal nieuwe klanten bezorgd. Daarnaast zijn er de vaste klanten. Het zijn melkveehouders die ruim in hun ruwvoer zitten en graag een deel van hun eerste snede of het herfstgras laten drogen, zodat ze kunnen besparen op de aankoop van krachtvoer.

Ook de regel dat melkveehouders over zes jaar 65 procent van het te gebruiken eiwit zelf moeten telen of in de regio aankopen, stimuleert het laten drogen van gras. 'Door grasbrok van eigen bedrijf op te nemen in het rantsoen, kan in de eiwitbehoefte worden voorzien', zegt Heikens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer