Belgen+pakken+berengeur+aan+via+voer
Nieuws
© Twan Wiermans

Belgen pakken berengeur aan via voer

Dumoulin (Groep Aveve) gaat berengeur aanpakken via het voer. Tijdens de beurs Agriflanders presenteert de voerfirma Taintstop.

Taintstop is een gepatenteerd voederconcept dat het mogelijk maakt om de berengeur in varkensvlees te vermijden. In 2014 startte Dumoulin met de ontwikkeling van het nieuwe voederconcept. De voedersamenstelling is op praktijkschaal getest. In september zijn vleesmonsters onderzocht in samenwerking met het slachthuis Lovenfosse in Aubel.

De zintuiglijke tests gebeurden in samenwerking met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Berengeur komt maar bij een deel van de geslachtsrijpe mannelijke dieren voor. Twee lichaamseigen stoffen zijn hiervoor verantwoordelijk, namelijk skatol en androstenon.

Laatste drie weken

Er werden twee groepen ongecastreerde beren getest. Tijdens de laatste drie weken voor het slachten, kreeg één groep aangepast voeder. Dat voer verbetert de spijsvertering ter hoogte van de dikke darm.

Een panel van ILVO-deskundigen voerde de geur- en smaaktesten uit. De resultaten overtroffen alle verwachtingen: bij de testgroep werd helemaal geen berengeur waargenomen, terwijl bij 8 procent van de controlegroep berengeur waargenomen werd.

Chemische analyses bevestigden die geur- en smaaktesten. Bij 12 procent van de varkens uit de controlegroep werd een skatolwaarde opgetekend die hoger was dan de kritische grenswaarde van 250 ppb. Bij geen enkel varken uit de testgroep werd die kritische grenswaarde overschreden.

Patent aangevraagd

Hetzelfde werd vastgesteld voor androstenon, waarbij alle waarden onder de kritische grenswaarde van 3000 ppb lagen. Op basis van die resultaten heeft Dumoulin een patent aangevraagd voor dit voedingsconcept, gebaseerd op een betere darmwerking.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer