Zuidelijk+Flevoland+moet+aan+de+slag+met+bodembehoud
Nieuws
© Han Reindsen

Zuidelijk Flevoland moet aan de slag met bodembehoud

LTO Noord en het FAJK willen samen met andere partijen werken aan bodembehoud in Flevoland. De stappen die al zijn gezet in de Noordoostpolder kunnen ook in Zuidelijk Flevoland worden toegepast.

Dat bepleit LTO Noord Flevoland in een voorstel aan het nieuwe provinciebestuur. Door het toepassen van specifieke maatregelen kan worden tegengegaan dat tot 2040 rond Schokland en bij Almere 3.000 hectare landbouwgrond onbruikbaar wordt door bodemdaling en vernatting.

Voor het gebied ten noordwesten van Schokland is in 2018 in samenspraak met boeren een plan opgesteld voor onderzoek naar de oorzaken van vernatting. Een dergelijk plan wordt ook opgesteld voor het gebied ten zuiden van Schokland. 'Er ontstaat bottom-up energie. Wij willen zo een actieve bijdrage leveren aan een toekomstbestendige polder.'

Meters maken

Volgens LTO Noord Flevoland is het hoog tijd om ook in Zuidelijk Flevoland de feiten op een rij te zetten en van daaruit te gaan samenwerken. 'Wij vinden het belangrijk dat boeren in bodemdalingsgebieden worden gehoord en betrokken worden', stelt de organisatie in manifest Meters Maken!

LTO Flevoland wijst er op dat vanuit project Spaarwater inmiddels veel inzicht is ontstaan in de mogelijkheden om in het droge seizoen via peilopzet bodemdaling te beperken. Ook de economische en bedrijfskundige aspecten worden daarbij meegenomen. 'De kennis die hier uit voortkomt, moet ook elders in Flevoland worden benut.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer