Zeven+startups+helpen+LTO+in+strijd+bodemdaling
Nieuws
© Odd.bot

Zeven startups helpen LTO in strijd bodemdaling

LTO Noord-regio West heeft zeven innovatieve startups gevonden die hulp willen bieden bij het bestrijden van bodemdaling in veenweidegebieden.

De geselecteerde startups zullen op 20 februari deelnemen aan het evenement Rotterdam Unlocked. Dit is een driedaags evenement gericht op het ontsluiten van kansen voor innovators in de stad, door samenwerking te vinden met organisaties en bedrijven.

'We zagen onder de diverse aanmeldingen heel interessante concepten, die in andere landen hun nut bewezen hebben of op z’n minst die potentie hebben', vertelt regiomanager Andries Middag van LTO Noord West.

Natte teelten

'Geen van deze concepten is ook nog maar het begin van een totaaloplossing. Dat hadden we ook niet verwacht, maar misschien wel gehoopt.' Het gaat om de startups Computomics, Plantedit, Odd.Bot, Plant-E, Almkerk Campus, Field Factors en Hexagro Urban Farming. Deze innovators zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, Ierland en Italië.

We gaan zien hoe ver we met de zeven geselecteerde startups komen

Andries Middag, regiomanager van LTO Noord West

LTO Noord had afgelopen najaar de vraag om innovatieve hulp in de veenweiden uitgezet. Die draait om oplossingen voor het economisch haalbaar maken van moeraslandteelt en om bodemdaling in het algemeen te voorkomen. De bestaande proeven met natte teelten bieden volgens LTO-regio West onvoldoende perspectief.

Praktijkproeven

Middag: 'We gaan zien hoe ver we met de zeven nu geselecteerde startups komen. Het zou mooi zijn als we dit jaar nog de nodige praktijkproeven in onze regio op kunnen zetten. Daarvoor doen we ook graag een beroep op geïnteresseerde leden, overheden en andere partners in het veld.'

Onder de deelnemers is Campus Almkerk (Nederland), een regionale innovatiecampus met werkruimtes, laboratoria en proefvelden voor natuurinclusieve landbouw en duurzame constructie- en energieconcepten. Ze investeren in activiteiten met een hoge maatschappelijke relevantie en werken aan een zelfvoorzienende toekomst.

Odd.bot ontwikkelde de robot 'Weed Whacker' die zowel het onkruid als de gewassen herkent. Deze lichtgewicht landbouwmachine zou nuttig kunnen zijn in wetlands. Computomics (Duitsland) biedt next generation sequencing data-analysetechnieken. Samen met LTO zouden ze bijvoorbeeld niet-genetisch gemodificeerde gewassen kunnen ontwikkelen die geschikt zijn als natte teelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer