Belgisch aardappelareaal nadert 100.000 hectare

Het aardappelareaal in Vlaanderen breidt dit jaar naar verwachting 8 procent uit. Waalse aardappeltelers houden hun teeltoppervlakte vrijwel stabiel met een lichte stijging van 0,6 procent.

Belgisch+aardappelareaal+nadert+100%2E000+hectare
© Haijo Dodde

Met deze uitbreiding komt het aardappelareaal bij onze zuiderburen waarschijnlijk op zo'n 100.000 hectare of zelfs nog iets meer. Afgelopen jaar werd in België nog op 96.000 hectare aardappelen geteeld. Dat alles blijkt uit een enquête van proefcentrum PCA.

Vooral het areaal vroege aardappelen lijkt in Vlaanderen behoorlijk uit te breiden. In 2018 werd nog op 7.400 hectare vroege aardappelen geteeld. De ondervraagde telers geven aan dat ze zo'n 20 procent meer vroege rassen gaan poten. Het grootste ras voor het vroege segment in België is Amora. Deze aardappel is geschikt voor de vroege fritesproductie.

Opnieuw minder Bintje

De teelt van bewaarbare fritesrassen breidt volgens de enquête uit met 7 procent in Vlaanderen. Het areaal Fontane stijgt 13 procent en ook de aandelen van Challenger, Innovator, Markies en Felsina nemen toe. Daartegenover staat de verdere daling van het areaal Bintje met 16 procent.

Ook in Wallonië worden minder Bintjes geteeld en lijken ook de arealen van Fontane en Innovator licht te dalen. Waalse aardappeltelers gaan dit teeltseizoen wel meer Markies en Challenger poten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer