Lely%2Dpioniers+genomineerd+voor+uitvindersaward
Nieuws
© johan wissink

Lely-pioniers genomineerd voor uitvindersaward

De Nederlandse ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg zijn door het Europees Octrooibureau (EOB) genomineerd voor de European Inventor Award 2019. Ze danken de nominatie in de categorie industrie aan de Lely-melkrobot.

Deze robot wordt wereldwijd in de markt gezet door het familiebedrijf waar Van der Lely de leiding heeft en Van den Berg directeur innovatie is. 'Het bedrijf is marktleider in geautomatiseerde systemen voor het melkveebedrijf en werkt met veehouders in meer dan veertig landen', geeft EOB-voorzitter António Campinos aan.

Het systeem laat volgens hem zien hoe hightech robotica de verduurzaming van de landbouwsector kan ondersteunen en ontwikkelen. 'Door de technologie in licentie te geven, hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt', meldde hij tijdens de bekendmaking van de finalisten voor de European Inventor Award 2019.

Bewegingsvrijheid

Van den Berg weet dat robotmelken alleen succesvol kan zijn als koeien de melkrobot accepteren als onderdeel van de stal. 'Mijn uitgangspunt was de bewegingsvrijheid van de koe. Die moet niet vastgebonden zijn of in bedwang worden gehouden. Als een koe zich goed voelt en ontspannen is, geeft zij de meeste melk.'

Karel van den Berg (l) en Alexander van der Lely zijn genomineerd voor een uitvindersprijs.
Karel van den Berg (l) en Alexander van der Lely zijn genomineerd voor een uitvindersprijs. © Lely

Hij en zijn team begonnen in 1995 met de ontwikkeling van een robotmelksysteem. Een jaar later diende de vader van Alexander van der Lely octrooiaanvragen in voor de eerste twee melkrobotuitvindingen, waarvan er nog steeds een in gebruik is in het huidige systeem. De winnaars van de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau worden op 20 juni 2019 tijdens een feestelijke ceremonie in Wenen bekendgemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer