Boeren bewonderen melkrobot van GEA

Nieuwsgierige melkveehouders bekijken de melkrobot van melktechnologieproducent GEA aandachtig. Deze Monobox staat op het bedrijf van de familie Konijn in ZuidoostBeemster.

Jos Konijn had de eerste Monobox in Noord-Holland. Volgens Leo van Gaalen van Melktechniek West onderscheid deze robot zich van andere merken. ‘We kunnen ons onderscheiden op separatie van de melk wat op kwartierbasis plaatsvindt. Dus de melk die niet in de tank hoort kan worden gescheiden.’

Konijn melkt 55 koeien. Wegens gezondheidsredenen is hij overgestapt op een robot. ‘Ik had een 2x5 visgraat dat ging goed en wilde in graag nog jaren mee door. Maar door mijn gezondheid ging dat niet meer. Mijn dochter heeft wel interesse om het over te nemen en met deze robot kan ik nog een paar jaar door.’

Alle behandelingen gebeuren in de tepelbeker. Leo van Galen: ‘Op het moment dat de beker wordt aangesloten laat hij ook niet meer los tot hij volledig nabehandeld is. En bij nabehandelen hoort ook het dippen in de beker en dat is uniek aan deze box.’ Volgens Van Galen gaat dat niet ten koste van de hygiëne. ‘Die vraag krijgen we heel vaak. Het is volledig gecontroleerd op reinheid. De melk en de beker worden gespoeld voordat de melk uiteindelijk wordt toegelaten.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer