Heupaandoening+maakt+melkrobot+noodzakelijk
Nieuws
© Eigen Foto

Heupaandoening maakt melkrobot noodzakelijk

Maatschap Erik en Rianne Valk uit Broekland stapte vanwege een heupaandoening van de melkveehouder noodgedwongen over op melkrobots. De twee GEA Monobox melkrobots zijn sinds 15 januari in gebruik. 'De keuze past naadloos in onze biologische bedrijfsvisie.'

De maatschap heeft in Overijssel een biologische bedrijf met 95 melkkoeien en een gemiddelde melkproductie van 7.500 liter, met daarnaast 45 stuks jongvee. Er is 110 hectare in gebruik: 60 hectare cultuurgrond en 50 hectare in natuurbeheer.

'Bij mij is zeven jaar geleden op mijn vijfendertigste heupartrose vastgesteld, waardoor het melken in de zeven- plus achtstands melkstal steeds lastiger werd. Hurken is er niet meer bij', geeft Erik Valk aan. 's Ochtends melken ging nog net. Het avondmelken werd door hulpmelkers uitgevoerd.'

Zoektocht

Die lichamelijke problemen deden zich voor in de periode waarin de maatschap switchte naar biologisch boeren. 'We vonden het nog te vroeg om automatisch te gaan melken', zegt Valk. 'Bij een veehouder in de buurt hielp ik bij het inmelken van een GEA Mione melkrobot. Die viel toen al in de smaak. De zoektocht ging verder, want duidelijk was dat op termijn voor mij ook het ochtendmelken fysiek niet meer mogelijk was.'

‘De betrokkenheid bij het inmelden van de GEA Mione melkrobot vind ik belangrijk'

De knoop werd 4 april 2018 doorgehakt: twee GEA Monobox robots werden aangeschaft. Erik en Rianne vinden dat automatisch melken prima past in een biologische bedrijfsvoering. 'Koeien laten zich melken op momenten dat ze gemolken willen worden. Er heerst meer rust in de stal. Als je voorheen tussen de koeien liep, kwamen ze in de benen. De koeien dachten dat ze gemolken moesten worden. Nu blijven ze rustig liggen en veehouders weten: meer liggen betekent meer melk.'

Melkbeurten

Die weken na de ingebruikname van de melkrobots zit de maatschap op 2,5 melkbeurten per dag. 'Daarnaast zorgen ze voor de door ons gewenste melkkwaliteit en uiergezondheid, want die zijn cruciaal om de meerwaarde van biologische melk te effectueren', zegt Rianne Valk. Maatschap Valk houdt vrijdag 29 maart van 10 tot 16 uur een open dag. Het adres is: Horstweg 21, 8107 AA Broekland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer