Leverancier+melkrobot+moet+schade+van+boer+betalen
Nieuws
© Pixabay

Leverancier melkrobot moet schade van boer betalen

De leverancier van de melkrobot van veehouder Stam uit Spijk moet de schade betalen die de apparatuur bij de koeien heeft aangericht. De rechtbank in Zutphen heeft dat bepaald in een zaak die de melkveehouder had aangespannen.

Mechanisatiebedrijf MCO uit Lichtenvoorde richtte zes jaar geleden de nieuwe stal in van de veehouder in Spijk met onder meer een melkrobot. Begin 2014 kregen tientallen koeien last van uierontsteking als gevolg van verschillende mankementen die uiteindelijk in het najaar definitief werden verholpen.

Daarnaast traden klauwproblemen op omdat de koeien bij de melkrobot steeds in uitstekende draaduiteinden trapten die niet waren afgezaagd. In de zomer van 2016 bleken kleppenblokken van de melkmachine gescheurd.

Omdat over vergoeding van de schade geen overeenstemming kon worden bereikt, stapte de melkveehouder naar de rechter. Die oordeelt nu dat MCO de schade moet vergoeden. Omdat de veehouder na oplevering de draaduiteinden niet had gecontroleerd, hoeft van de klauwproblemen maar 75 procent vergoed te worden.

Gegevens schade aanleveren

De preciese hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld. Beide partijen mogen daarvoor de komende tijd nadere gegevens aanleveren. Vervolgens stelt de rechtbank het bedrag definitief vast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer