Kleinere veestapel drukt omzet ForFarmers

Veevoerleverancier ForFarmers heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder voer in ons land afgezet. Dat is het gevolg van de reductie van de rundvee- en varkensstapel eind 2018. De krimp wordt goedgemaakt door een aantal overnames.

Kleinere+veestapel+drukt+omzet+ForFarmers
© ForFarmers

Door de overnames nam de totale voerafzet toe. Datzelfde geldt voor de brutowinst, die dank zij de overnames een lichte plus kent. Er werd minder mengvoer afgezet in alle sectoren en landen, behalve Duitsland. Zo werd in het Verenigd Koninkrijk minder voer verkocht aan schapenhouders, terwijl de afzet aan melkveehouders stabiel bleef. De afgelopen winter was relatief zacht, waardoor veel schapen in de wei vertoefden.

De voorgaande winter was relatief koud en opstallen een must. Dat had een positief effect op de voerafzet in de schapensector. In Nederland en België bleef het volume Total Feed stabiel. Dat kwam door een positief effect van de overnames van Voeders Algoet, Maatman en Van Gorp Biologische Voeders.

Volumedaling

Wel was er sprake van een autonome volumedaling. In de herkauwerssector werd minder voer afgezet. De melkveestapel in Nederland nam eind 2018 aanzienlijk af, dat als gevolg van de maatregelen om de fosfaatemissie te reduceren. Het aantal runderen voor rundvlees nam in België af vanwege de lage prijzen.

De brutowinst vertoonde een kleine stijging. Dat was het resultaat van een positieve bijdrage van de overnames, ondanks een volumedaling. Verder hadden tijdelijk hoge inkoopprijzen van grondstoffen een negatief effect op de brutowinst. Die inkoopprijzen werden vanwege de concurrentie niet volledig doorberekend aan de klant.

Grondstofprijzen

'Op dit moment wordt de inkoop-risicoprocedure nader beoordeeld om te bepalen hoe de impact van hevige volatiliteit van grondstofprijzen op de resultaten in de toekomst beter kan worden opgevangen. Door de impact van de tijdelijk ongunstige inkooppositie op de resultaten van het eerste halfjaar, verwachten we dat de onderliggende operationele kasstroom over 2019 lager uitkomt dan in 2018', meldt bestuursvoorzitter Yoram Knoop van ForFarmers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  10 %
Meer weer