Hoog ruw eiwit risico voor pinken

De hoge ruweiwitgehaltes die momenteel in najaarsgras worden gemeten, vormen een gezondheidsrisico voor pinken. Daarvoor waarschuwt voerleverancier ForFarmers. Naast het optreden van dunne mest bestaat er een vergroot risico op conditieverlies, kopziekte en vruchtbaarheidsproblemen.

Hoog+ruw+eiwit+risico+voor+pinken
© Persbureau Noordoost

De hoge gehaltes ruw eiwit zijn volgens ForFarmers een gevolg van de aanzienlijke drijfmestgiften die de laatste weken op het grasland zijn gebracht. Hoog ruw eiwit in najaarsgras vormt een risico voor pinken. 'De combinatie van deze gift met de nog in de bodem aanwezige stikstof uit voorgaande drijfmestgiften leidt tot een hoog ruweiwitgehalte in het gras', meldt het voerbedrijf in een nieuwsbericht. 'De versgrasanalyse van begin september bevestigt dit beeld met eiwitwaarden tussen de 250 en 300 gram.

De samenstelling van het najaarsgras veroorzaakt volgens ForFarmers meestal geen problemen bij melkkoeien. Melkkoeien worden vaak bijgevoerd met ander ruwvoer en krachtvoer. De voerleverancier adviseert wel om het ureumgehalte in de tankmelk in de gaten te houden.

Overtollig eiwit

De gezondheidsproblemen voor pinken die alleen weidegras tot hun beschikking hebben, worden onder andere veroorzaakt door overtollig eiwit. Het overtollige eiwit moet worden omgezet in ammoniak en ureum. Dit proces kost de dieren energie, legt ForFarmers uit. Dat kan leiden tot conditieverlies. 'Daarnaast hebben hoge ammoniakconcentraties een negatief effect op de vruchtbaarheid van de pinken. Het verhoogde kaliumgehalte vergroot het risico op kopziekte.

Boeren kunnen de gezondheidsproblemen volgens de voerleverancier voorkomen door snijmais en gehakseld stro bij te voeren in de wei. Ook is het van belang om de mineralenvoorziening in de gaten te houden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer