Vrees voor massale sterfte kievitkuikens door droogte

De Bond Friese VogelWachten (BFVW) vreest voor een massale sterfte onder kievitkuikens als de droogte aanhoudt. BFVW kreeg de laatste tijd verschillende meldingen binnen over dode, verhongerde weidevogelkuikens.

Vrees+voor+massale+sterfte+kievitkuikens+door+droogte
© BFVW

Door de droogte vinden de net uitgekomen kuikens geen insecten, waardoor ze nog voordat ze twee dagen oud zijn door honger sterven. BFVW roept boeren dan ook op om water op het land te pompen, greppels vol te laten lopen of slootpeilen te verhogen. 'Het water trekt insecten aan voor kievitkuikens. De bodem wordt bovendien weer vochtig, waardoor de regenwormen weer binnen bereik van de volwassen vogels komen.'

Ook die weidevogels hebben het moeilijk. Door de droogte zijn de regenwormen diep in de bodem weggekropen, geeft de bond aan. De bodem is bovendien uitgedroogd en hard, waardoor de grutto er met zijn gevoelige snavel niet in kan prikken. 'Het is een heel triest gezicht, de dode kuikens', zegt BFVW-voorzitter Frans Kloosterman, 'maar wij kunnen met simpele maatregelen helpen'.

Unieke situatie

Woordvoerder Inge van der Zee van de BFVW zegt dat het een 'unieke situatie is'. 'Zo vroeg droog is heel bijzonder. Wij verwachten dat dit paasweekend heel veel eieren uitkomen. Daar maken we ons grote zorgen over. Er zijn al boeren die gehoor hebben geven aan het aanleggen van plasdras. Dat verdient provinciebreed navolging.'

Volgens voorzitter Wilco de Jong van de Friese Agrarische Collectieven heeft het onder water laten lopen van het land zeker nog zin. 'Insecten reageren snel op een drassige situatie. En er zijn al heel wat insecten.' Hij heeft zich al meerdere keren afgevraagd of er nog wat van de eerste lichting kieviten terechtkomt. 'Het land onder water zetten, dat is wat boeren kunnen doen. Aan de weersomstandigheden verander je niets. Vorig jaar gingen de jongen dood, omdat het te nat en te koud was.'

Tweede leg

Voordeel volgens De Jong is wel dat de kievit betrekkelijk lang doorgaat met broeden, een tweede leg komt vaak voor. 'Dat gaat vaak door tot eind mei. De kievit is nooit zomaar verloren.'

Ook andere vogelsoorten hebben last van de droogte, geeft BFVW aan. 'Zwaluwen bijvoorbeeld gebruiken vochtige modder om hun nestjes te metselen, maar vinden alleen droge tuingrond. Iedereen kan hier zelf wat aan doen door in een hoek van de tuin te zorgen voor een 'regen'plas op de aarde. Die trekt ook insecten aan, die de vogels gebruiken om hun jongen te voeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer