Droogte heeft nu al impact op Europese graanoogst

Vooral in Midden- en Zuidoost-Europa en in Spanje worden vanwege de droogte de verwachte wintergraanopbrengsten naar beneden bijgesteld.

Droogte+heeft+nu+al+impact+op+Europese+graanoogst
© Haijo Dodde

De aanhoudende droogte treft vooral landen als Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Spanje. Het Joint Research Centre (JRC) heeft om die reden in het meest recente JRC Mars Bulletin de opbrengsten voor onder meer tarwe en wintergerst naar beneden bijgesteld.

Voor zachte tarwe komt de voorspelde opbrengst nu op gemiddeld 6,01 ton per hectare. Dat is 1,2 procent meer dan het vijfjarige gemiddelde. Over het algemeen zijn de condities van de wintergranen in de belangrijke teeltgebieden nog steeds uitstekend, omdat er geen strenge vorst is geweest. Voor wintergerst wordt de gemiddelde opbrengst voorlopig geraamd op 6 ton per hectare.

Inzaai op schema

JRC rapporteert de groeiomstandigheden van landbouwgewassen in opdracht van de Europese Commissie. In het bulletin van april meldt het instituut dat de inzaai van suikerbieten in de meeste Europese landen op schema ligt. In Frankrijk waren de telers relatief snel klaar met het zaaien. In Nederland en België was er enig oponthoud na de regenperiode in de eerste weken van maart.

Groot-Brittannië was iets eerder klaar met de inzaai en dat geldt ook voor Duitsland en Polen waar veel bietenpercelen eerder geschikt waren voor een voorjaarsbewerking dan normaal. In Roemenië en Hongarije zorgde de droge bovengrond voor minder gunstige zaaiomstandigheden. In die landen hebben de jonge bietenplanten behoefte aan voldoende neerslag voor een optimale beginontwikkeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer