Akkerbouwers+Groningen+duiken+in+sloot
Nieuws
© Anko Postma

Akkerbouwers Groningen duiken in sloot

Akkerbouwers in Groningen gaan deze zomer hun sloten monitoren via een app. Project 'Sken je sloot' is een initiatief van agrarische natuurvereniging ANOG, in samenwerking met Waterschap Hunze en Aa's en adviesbureau Tauw.

Vooral sloten langs akkerranden worden gescand. 'Boeren kijken hoe helder het water is en welke insecten op welke planten zitten, maar ook welke plantensoorten er in het water voorkomen. De aanwezigheid van kroos en flap, wat duidt op een slechte waterkwaliteit, wordt ook in beeld gebracht', geeft Pim de Kwaadsteniet van adviesbureau Tauw aan. Negen akkerbouwers in Oost-Groningen beginnen met de pilot.

In gebied de Gouwe Wiericke rond Gouda monitoren vijftig melkveehouders al twee jaar de sloten. De proef is een initiatief van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Via de app kunnen boeren hun sloot scannen en data verzamelen. De app stuurt de gegevens automatisch naar Tauw, die de data bewerkt voor de databank van het waterschap.

Ecologische gezondheid

Deze week maakte Tauw samen met Hunze en Aa's en ANOG de app geschikt voor de Groningse akkerbouwers. Volgens De Kwaadsteniet wordt er nog te weinig gekeken naar de ecologische waarde van sloten. 'Belangrijkste winst is dat boeren betrokken zijn bij de ecologische gezondheid van hun sloten.'

Boeren krijgen inzicht in de effecten van natuurgericht beheer en het gevoel dat ze iets kunnen doen aan de waterkwaliteit, verzekert hij. 'Ze zien wat voor effect groenblauwe diensten als natuurvriendelijke oevers en Functionele AgroBiodiversiteit-maatregelen als akkerranden hebben op de sloten.' De Groningse boeren krijgen van ANOG een vergoeding voor het monitoren van de sloten, dat ongeveer een half uur per sloot kost.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer