Bollenstreek+scherper+op+organische+stof
Nieuws
© Delphy

Bollenstreek scherper op organische stof

Delphy Bloembollen is deze maand gestart met een driejarig kennisproject 'Bollentelers WaterWijs'. Doel is kennisdeling omtrent watermanagement en duurzaam bodembeheer.


Centrale inzet is het op peil brengen en houden van de organische stof in de bodem. De problemetiek met de bodemvruchtbaarheid speelt in de Duin- en Bollenstreek al langer.

Mede ook vanwege de hoge afbraaksnelheid van organische stof in de duinzandgronden, stelt medewerker Leontine Langner van Team Bloembollen en Bolbloemen bij Delphy. 'Ook is het bindend vermogen voor mineralen en voedingsstoffen op deze lichte gronden bijzonder laag.'

Bodemvochtsensoren

In het project Bewust Organisch Bemesten (BOB) - de voorloper van WaterWijs - heeft Delphy de afgelopen jaren samen met een groep bollentelers al ervaring opgedaan met bodemvochtsensoren en verschillende vormen van organische bemesting. Ook zijn er proeven uitgevoerd met diverse groenbemesters.

Volgens Langner is zo de voorbije jaren al een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. 'De kunst is nu om andere ondernemers er ook bij te betrekken en zo al die kennis te delen.'

De kunst is nu om andere ondernemers er ook bij te betrekken en zo al die kennis te delen

Leontine Langner, medewerker Team Bloembollen en Bolbloemen bij Delphy

Praktijkbedrijven

Delphy is op zoek naar acht praktijkbedrijven, die daarvoor begeleiding krijgen, bijvoorbeeld bij het maken van bemestingsplannen. Het gebruik van water speelt daarin ook een grote rol.

Sowieso is een goede kwaliteit en beschikbaarheid van oppervlaktewater voor de bollenteelt in de Duin- en Bollenstreek van essentieel belang, stelt Langner. 'Dit is tijdens de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden ook weer duidelijk gebleken.'

Ecoploeg

Op 20 september wordt afgetrapt met een informatiebijeenkomst op de eigen proeftuin van Delphy in Lisse. Ook wordt een ecoploeg gedemonstreerd, waarmee minder diepe grondbewerkingen mogelijk zijn, zodat de organische stof in de bovenste laag blijft.

In de studiegroepen die ook van start gaan, ligt de focus op het opstellen van een organisch stofbalans en fosfaatbalans en komen de nieuwste (teelt)technieken aan de orde. Langner: 'Daarnaast organiseren we kennisdagen en diverse veldbezoeken bij praktijkbedrijven.'

Praktische toepassingen

'Dat alles om ondernemers bewuster te maken van de goede praktische toepassingen die er al zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer