Rijn en IJssel vreest in 2019 nog steeds watertekort

De grond- en oppervlaktewaterstanden zullen voor het voorjaar van 2019 niet genoeg herstellen. Dat verwacht Waterschap Rijn en IJssel. Alleen als het de komende maanden heel veel gaat regenen, is voldoende herstel mogelijk. Maar om dat te realiseren, is op sommige plekken wel 500 tot 700 millimeter neerslag nodig.

Rijn+en+IJssel+vreest+in+2019+nog+steeds+watertekort
© Koos van der Spek

Dat blijkt uit berekeningen die het waterschap heeft laten uitvoeren voor haar grondgebied. Om de grondwaterstanden weer op normaal niveau te brengen is net zoveel regen nodig als er normaal in een heel jaar valt. Als dat niet gebeurt dan verwacht het waterschap in het Oosten van het land dat de gevolgen van de droogte volgend jaar direct weer merkbaar zullen zijn. Watergangen worden dan weer eerder afvoerloos en vallen eerder droog. Ook de watertemperatuur stijgt dan sneller. Hierdoor zullen de problemen voor de waterkwaliteit, de landbouw en de natuur van afgelopen jaar zich eerder herhalen en mogelijk langer duren.

Door de beperkte regen in de afgelopen weken is er wel weer wat water beschikbaar voor de oppervlakkig wortelende gewassen zoals gras. Volgens het waterschap lijkt het daardoor dat het herstel is ingetreden. 'Maar schijn bedriegt', stelt het waterschap in een verklaring. 'De grond- en oppervlaktewaterstanden zijn sinds de extreem droge zomer alleen nog maar verder gedaald. De grondwaterstanden zijn tot een meter lager dan normaal voor deze tijd van het jaar en zijn nog steeds dalende. Meer dan de helft van onze watergangen is drooggevallen en in het overgrote overige deel is sprake van stilstaand ondiep water.'

Neerslagtekort

De Achterhoek heeft op dit moment een een neerslagtekort van bijna 400 millimeter. Normaal is dat 50 millimeter in deze periode van het jaar. Het waterschap wil met partijen in het gebied in gesprek om op zoek te gaan naar te ondernemen acties bij extreme droogte. Door de klimaatverandering zullen extreem droge perioden, zoals die zich voordeed in dit jaar, zich vaker aandienen, stelt het waterschap.

LTO Noord-bestuurder Henk Jolink ziet ook dat de droogte nog lang niet voorbij is in het Oosten van het land. 'Het gras is wel weer gaan groeien, maar zodra het even droog en warm is, staat het gras weer stil. Je ziet het ook als je even met de schop in de grond steekt. Het is nog steeds kurkdroog. Maar dat kan ook zomaar weer anders zijn als het flink regent. Dat hebben we in het verleden ook wel meegemaakt. Bovendien heb je in de periode oktober tot en met maar eigenlijk geen verdamping. Ik kan wat dat betreft niet zoveel met dit soort modellen. Als we nog niet in staat zijn om een dag vooruit het weer goed te voorspellen, dan moeten we voorzichtig zijn met voorspellingen voor een half jaar.'

Boerenstuwtjes

Hij denkt dat er wel meer maatwerk mogelijk is, bijvoorbeeld met boerenstuwtjes. 'We zijn heel erg ingericht in om water snel af te voeren. Zeker in polders. Daar moeten we meer gaan kijken naar mogelijkheden om water ook langer vast te houden in droge perioden. Laten we daar mee beginnen, wat dat is eigenlijk laaghangend fruit.'

De maatregelen die het waterschap in de zomer heeft genomen, zijn nog steeds van kracht. Zo geldt er nog steeds een onttrekkingsverbod voor beregening uit beken, rivieren en sloten in heel het werkgebied en een onttrekkingsverbod voor beregening uit grondwater in drie specifieke kwetsbare natuurgebieden. Ook wordt er nog steeds op een aantal plekken extra water ingelaten vanuit het Twentekanaal om het water op peil te houden voor bijvoorbeeld het stedelijk gebied van Zutphen en Lochem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer