%27In+zelflerend+station+doet+een+opfokzeug+zelf+het+werk%27
Interview
© De Snuitgeverij

'In zelflerend station doet een opfokzeug zelf het werk'

Lang niet iedereen kent de 'Gilt Transitioner' van Nedap. Een zelflerend station voor opfokzeugen dat wordt ingezet voor de dieren naar het aanleerstation gaan. Het idee ervoor ontstond per toeval, vertelt Arno van Brandenburg, salesmanager West-Europa.

Per toeval, hoe bedoelt u?

'Van een Franse klant kregen we de vraag hoe hij het aanleren van de opfokzeugen nu het beste kon aanpakken. Wij adviseerden hem om tussen twee hokken twee poortjes te zetten. Met in het ene hok het water en in het andere hok het voer. Om te oefenen konden de zeugen dan via de poortjes heen en weer lopen tussen de hokken.'

Met het zelflerend station gaat het aanleren van de werking van het voerstation nog gemakkelijker en nog meer geleidelijk

Nedap-salesmanager Arno van Brandenburg

Werkt het systeem?

'Een tijdje later vroeg een Franse landbouwjournalist aan die klant hoe hij het aanleren van het voerstation bij zijn opfokzeugen aanpakte. Die zeugenhouder begreep die vraag niet. De zeugen lopen gewoon als vanzelf het voerstation in', was zijn antwoord. 'Ik hoef het ze niet te leren.'

'Het bleek dat de zeugenhouder ons advies had opgepakt en dat het werken met de poortjes goed uitpakte.'

Wat is er sindsdien veranderd aan het eerste idee?

'In eerste instantie zetten we twee poortjes naast elkaar. Net als je ziet bij Gijsbers. Nu adviseren we om het ene poortje rechts te plaatsen en het andere poortje links. Daardoor leren de zeugen ook dat ze rond moeten lopen. Net zoals ze later moeten doen in de voerstations.

'De twee poortjes in de Gilt Transitioner zien er hetzelfde uit als in een voerstation. De voorkant is een open hekwerk met rollen, zoals die ook bij de ingang van het voerstation in gebruik is. Daar achter zit weer een dicht poortje, net als bij de uitgang van het voerstation.'

Hoe belangrijk is de aanleerfase?

'Opfokzeugen zitten doorgaans in kleine groepjes bij elkaar. Daar leren ze niet hoe het is om in een grotere groep te zitten en leren ze niet het omgaan met oudere zeugen. Een paar dagen na het insemineren moeten ze dan ineens de grote groep in en zijn ze hun vertrouwde hokgenoten kwijt.

'Dat zijn grote veranderingen die de resultaten negatief kunnen beïnvloeden. Daarom hebben we dit systeem op de markt gebracht.'

En alleen een aanleerstation?

'Met de Gilt Transitioner gaat het aanleren nog gemakkelijker en nog meer geleidelijk. Je kunt bij jongere opfokzeugen al beginnen. Ze leren het lopen door de poortjes vanzelf, zonder dat het tijd kost.

'Als ze daarna naar het aanleerstation gaan, verloopt het aanleren gemakkelijker. Ze kennen de werking van de poortjes al en hoeven eigenlijk alleen maar te leren dat ze in het voerstation hun voer kunnen vinden.'

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer