Europese+Unie+steunt+jonge+boer+financieel
Nieuws
© Dirk Hol

Europese Unie steunt jonge boer financieel

De Europese Investeringsbank start een kredietprogramma van in totaal 2 miljard euro om jonge en startende boeren financieel te ondersteunen. Ook is het geld bedoeld voor nieuwe initiatieven in de bio-economie.

De Europese Unie (EU) stopt 1 miljard euro in het fonds wat het onder meer voor jonge boeren mogelijk maakt goedkoper te lenen. Bovendien hoeven ze pas na een paar jaar te beginnen met aflossen en mogen ze daar ook langer over doen. Minimaal 10 procent van het fonds is bedoeld voor jonge boeren. 700 miljoen euro komt ter beschikking aan kleine en middelgrote boerenbedrijven.

De plannen werden maandag in Brussel bekendgemaakt door EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. Die bezoekt maandagmiddag een bijeenkomst van jonge boeren in het Zeeuwse Nieuw Namen waar hij zijn voorstel toelicht. 'Toegang tot financiering is cruciaal en te vaak een obstakel voor jonge mensen om dit beroep te kunnen uitoefenen', stelt Hogan. Hij wijst er op dat slechts 11 procent van de boeren in de EU jonger is dan veertig jaar.

Vergrijzing

Volgens de Europese Commissie moet steun voor de volgende generatie landbouwers in de EU een prioriteit zijn. Dat om vergrijzing in de landbouw te voorkomen en ook in de toekomst de voedselvoorziening en bio-economie veilig te stellen. Uit onderzoek blijkt dat aanvragen voor een lening door jonge boeren drie keer vaker worden afgewezen dan aanvragen van oudere boeren.

Het nieuwe kredietprogramma wordt opgezet door de Europese Investerings Bank (EIB) in Luxemburg met participatie van gewone banken, waardoor een totaalbedrag van zo'n 2 miljard euro beschikbaar komt. 'De moeilijke toegang tot krediet is een van de grootste barrières voor jongen boeren in Europa. Dit initiatief heeft de potentie om een EU-brede oplossing te worden voor die uitdaging', zegt president Jannes Maes van CEJA: de Europese organisatie voor jonge boeren. Maes roept banken op om te zorgen voor een snelle uitrol van nieuwe financieringsmogelijkheden.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer