PvdD%2Dlijstduwer+woordvoerder+FvD+in+Eerste+Kamer
Nieuws
© DIRK HOL

PvdD-lijstduwer woordvoerder FvD in Eerste Kamer

Paul Cliteur is als nummer twee op de FvD-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer door de partij aangewezen namens de fractie het woord te voeren. Hij was in het verleden lijstduwer voor de Partij voor de Dieren (PvdD).

Cliteur volgt daarmee Henk Otten op, de in opspraak geraakte nummer één op de FvD-kandidatenlijst. Otten zal wel namens die partij lid worden van de Eerste Kamer. Dat is de uitkomst van overleg met alle kandidaat-senatoren, met uitzondering van Otten zelf, maakte fractievoorzitter Thierry Baudet maandag bekend.

Otten raakte afgelopen week in opspraak vanwege een betaling van zo'n 30.000 euro die hij vanuit de partijkas aan zichzelf had gedaan, in zijn ogen voor verleende diensten. Otten zag zichzelf genoodzaakt zijn plek in het partijbestuur op te geven.

Vertrouwensbreuk

'In het licht van de gerezen vertrouwensbreuk achten wij hem op dit moment geen geschikte kandidaat voor het lijstwoordvoerderschap', stellen de aanstaande senatoren in een verklaring. Dat ondanks de 'enorme inspanningen' van Otten voor de partij.

Baudet noemde de betaling die Otten aan zichzelf deed - en terugbetaalde toen anderen in de partij er bewust van werden - afgelopen week nog een 'greep in de kas'. In de verklaring wordt nu gesproken van een 'gecorrigeerde banktransactie'.

Lijstduwer PvdD

Cliteur was bij de Europese Verkiezingen in 2004 en 2014 en de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. Cliteur is als hoogleraar rechtsgeleerdheid verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij schreef ook een bijdrage voor het boer 'De eeuw van het dier' van PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme.

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer