Hoge+pootgoedprijs+Agrico+na+uitdagend+seizoen
Nieuws
© Han Reindsen

Hoge pootgoedprijs Agrico na uitdagend seizoen

De gemiddelde indicatieprijs van Agrico voor pootgoed van oogst 2018 komt uit op 38 euro per 100 kilo. De prijs betreft alle maten en klassen en is hoger dan ooit.

De aardappelcoöperatie maakte afgelopen week aan haar leden de gemiddelde indicatieprijs bekend. De definitieve uitbetalingsprijzen volgen in juli. Hierin neemt de coöperatie ook de prijs in de pootgoedmaat mee.

Hoewel het areaal pootgoed van Agrico opnieuw 3 procent steeg, was als gevolg van de enorme droogte het aanbod in tonnen aanmerkelijk lager. Uiteindelijk komt de gemiddelde opbrengst uit op 35 ton per hectare. Dat is een daling van ruim 11 procent ten opzichte van oogst 2017. Opvallend was het relatief hoge percentage bovenmaat. Agrico-leden profiteerden hierbij van de hoge prijzen voor consumptieaardappelen.

Kwaliteitseisen

Het seizoen is vanaf de start zeer uitdagend geweest. Als gevolg van de tekortsituatie was het prijsniveau voor de overzee-markt zeer hoog. Mede door de steeds strenger wordende kwaliteitseisen, in combinatie met de grote vraag naar klasse E, was het een puzzel om het juiste product naar de juiste bestemming te verladen.

De afzet naar de Europese versmarkt verliep zeer voorspoedig, meldt Agrico. De hoge prijzen voor consumptieaardappelen zorgden voor een goede vraag naar pootgoed. Een groot deel van de afzet naar de fritesindustrie is gebaseerd op meerjarige contracten, waardoor de prijsstijging in deze markt beperkt bleef. In het algemeen kon niet worden voldaan aan de vraag naar product in de pootgoedmaat. Door het beperkte aanbod in deze maat namen veel van de afnemers, waaronder de fritesindustrie, ook bovenmaat als pootgoed af.

Inschatting

Agrico presenteert een 28/+ prijs en daarmee een prijs die geldt voor alle afgeleverde tonnen. Op basis van de huidige inschatting komt de gemiddelde uitbetalingsprijs voor oogst 2018 over alle geleverde pootaardappelen, inclusief de bovenmaat, uit op 38 euro per 100 kilo.

Deze prijs betreft klasse S tot en met A inclusief de gemiddelde premie, los, af boerderij, herfstlevering en exclusief alle vergoedingen en btw. De genoemde prijs is inclusief kwekerslicentie. Voor monopolierassen zal gemiddeld ongeveer 2 euro per 100 kilo aan licentie worden ingehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer