Minder aanbod pootaardappels na warme zomer

Tijdens de jaarlijkse rassenshow van Agrico presenteerde algemeen directeur Jan van Hoogen niet alleen nieuwe aardappelrassen maar waarschuwde hij telers ook dat er beduidend minder pootaardappels beschikbaar zijn.

Van Hoogen schat in dat de hoeveelheid pootgoed dit jaar bijna 20 % minder is dan in een normaal jaar. ‘Ik kan het kort samenvatten in schaarste, veel vraag en dus hoge prijzen. Maar we zijn nu eenmaal geen schroefjesfabriek. We moeten het doen met wat we hebben. Dus kunnen we komende tijd niet aan alle aanvragen voldoen. Voor ons is het belangrijk dat de goede partijen pootgoed een goede bestemming krijgen’.

Natuurlijke resistentie

Andere grote pootgoed-producerende landen als België, Denemarken en Frankrijk hebben door de droogte met hetzelfde probleem te maken. Van Hoogen is dan ook niet bang dat hij afnemers zal verliezen. ‘Het ene jaar heb je teveel en in het andere jaar te weinig. Dat is nu eenmaal het aardappelvak. En dat is nog nooit anders geweest’.
Tijdens de show in Bant werd een serie aardappelrassen in de schijnwerpers gezet. Deze Next Generation Potatoes hebben een natuurlijke resistentie tegen de aardappelziekte Phythopthora, waardoor een telers veel minder hoeft te spuiten tijdens het seizoen.

‘Consumenten en supermarkten vragen steeds vaker naar een duurzame aardappel. Met deze nieuwe generatie aardappels spelen wij daarop in. En wij verwachten er veel van, zowel voor de gangbare als de biologische teelt’.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer