Agrico-lid profiteert van hoogste afzet ooit

Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2017 vastgesteld en aan haar leden gepresenteerd. De coöperatie slaagde erin om hogere hoeveelheden af te zetten dan in 2016.

Pootaardappelen

Agrico%2Dlid+profiteert+van+hoogste+afzet+ooit
© Agrico

Algemeen directeur Jan van Hoogen kijkt met gemengd sentiment terug op het seizoen. 'Wij zijn absoluut tevreden over onze prestaties dit afgelopen oogstjaar. Helaas werkte het prijsniveau in de markt voor tafelaardappelen niet mee.'

De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S t/m A bedraagt 27,26 euro per 100 kilo. De prijs voor de pootgoedmaat is 35,08 euro. Het gemiddelde saldo over alle afgeleverde consumptieaardappelen voor de maat 0/+, ongesorteerd, levering week 9 bedraagt 6.506 euro per hectare. De gemiddelde prijs komt hiermee op 11,87 euro per 100 kilo.

Agrico presenteert al enkele jaren de uitbetalingsprijs over alle geleverde maten. Afgelopen seizoen is het product grof gegroeid: maar liefst 29 procent viel buiten de adviesmaat voor pootgoed. Agrico betaalt voor dit deel van de oogst een prijs van 8,14 euro. Daarmee komt de prijs voor de pootgoedmaat uit op 35,08 euro.

De genoemde uitbetalingsprijs (28/+) van 27,26 euro is het gemiddelde over alle geleverde pootaardappelen exclusief btw. De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen 2,58 euro per 100 kilo. Voor monopolierassen is gemiddeld 1,84 euro per 100 kilo aan licenties ingehouden.

Het seizoen werd gekenmerkt door moeilijke oogstomstandigheden en een laag prijsniveau op de Europese markt voor consumptieaardappelen. Dit zorgde voor lage verwachtingen van de markt. Het resultaat pakte voor Agrico echter gunstiger uit. De coöperatie slaagde erin om alle bestemmingen te bedienen met hoeveelheden die hoger waren dan oogst 2016.

Groeiend marktaandeel

Ondanks de afgenomen export van Nederlands pootgoed exporteerde Agrico meer dan in 2016/2017. Dit kwam vooral door de toenemende vraag vanuit de verwerkende industrie en de export naar Noord-Afrika.

De opbrengsten van het biologisch geteelde pootgoed waren met 27,0 ton per hectare erg hoog. Al het pootgoed raakte daardoor uitverkocht met een gemiddelde uitbetalingsprijs van 53,63 euro per 100 kilo.

Prijsniveau

Door de regen in de tweede helft van het groeiseizoen waren de opbrengsten in Europa hoog. Er was sprake van een overvolle markt die het hele verkoopseizoen een stabiel laag prijsniveau liet zien. Ook exportmogelijkheden overzee boden geen ruimte voor prijsstijgingen.

De afzet van Agrico is voornamelijk gericht op de Nederlandse versmarkt waar, voor aanvang van het seizoen, afspraken gemaakt worden over te leveren volumes. Hierdoor ontstonden er geen problemen in de afzet. Wel kan dit seizoen worden betiteld als matig wanneer het gaat over het uiteindelijke prijsniveau. Dankzij het brede rassenpakket groeit het marktaandeel van Agrico in de Nederlandse versmarkt gestaag.

Biologisch

Het teeltseizoen van biologische aardappelen verliep gunstig met duidelijk minder phytophthoradruk dan het voorgaande seizoen. Hierdoor waren de opbrengsten redelijk tot goed. Dit was tevens het Europese beeld, waardoor de prijsvorming onder druk kwam te staan.

Dankzij het brede netwerk is Agrico erin geslaagd om alle aardappelen een biologische bestemming te geven. Dit heeft geresulteerd in een gemiddeld saldo van 10.997 euro. De gemiddelde prijs komt hiermee op 32,57 euro per 100 kilo, ongesorteerd geleverd in week 3 in de maat 0/+.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer