Agrico investeert 2,7 miljoen euro in betere kwaliteitscontrole

Voor het monitoren van de inwendige en uiterlijke kwaliteit van alle partijen aardappelen die worden afgeleverd, heeft aardappelcoöperatie Agrico vandaag een nieuw kwaliteitscentrum in Emmeloord officieel geopend.

Agrico+investeert+2%2C7+miljoen+euro+in+betere+kwaliteitscontrole
© Haijo Dodde

De openingshandeling van het Agrico Quality Center werd uitgevoerd door Agrico-directeur Jan van Hoogen en Harald Bouman, de kersverse burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. Zij leegden symbolisch samen een zak aardappelpootgoed op de machinelijn die voor de kwaliteitscontrole wordt gebruikt.

Bouman verwacht dat het kwaliteitscentrum Agrico een extra impuls geeft in het proces naar steeds verdere kwaliteitsverbetering. Van Hoogen stelt dat hij trots is het nieuwe centrum officieel in gebruik te mogen nemen.

'Het is snel gegaan', aldus de Agrico-directeur. 'De eerste plannen voor de nieuwbouw dateren van 2016. In 2017 kregen we akkoord van de ledenraad om de 2,7 miljoen euro te mogen investeren en vorig jaar augustus waren we al operationeel.'

20.000 tot 25.000 monsters

Het Agrico Quality Center heeft een capaciteit om op jaarbasis 20.000 tot 25.000 monsters te nemen. Het centrum is uitgerust met onder meer een moderne verwerkingslijn, waar de partijen voor de controle steeds weer worden gemeten, gewogen, gewassen en uiteindelijk gesneden.

Verder worden de partijen na de kwaliteitscheck in klimaatkamers opgeslagen bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Daarmee krijgt Agrico van elke partij een indicatie van de ziektedruk en de kiemkracht.

Planning

'We weten door de uitgebreide controle vooraf nog beter wat de kwaliteit is van de partijen die we afleveren', stelt Van Hoogen. 'Dat voorkomt onaangename verrassingen en geeft ons bovendien de mogelijkheid om met partijen in onze planning te schuiven.'

Alle data van de bemonstering worden opgeslagen en gebruikt voor de verdere verbetering van de pootgoed- en consumptieteelt en de verwerking en opslag van de aardappel.

Eerste bevindingen

Vanaf augustus 2018 zijn inmiddels tienduizend partijen aardappelen van Agrico in het kwaliteitscentrum bemonsterd. Van Hoogen is tevreden over de eerste bevindingen. 'We gaan ervan uit dat het ons nog beter lukt om de gewenste kwaliteit bij de gewenste afnemer te krijgen. Uiteindelijk verwachten we dat het aantal klachten over onze leveringen door deze kwaliteitscontrole minimaal halveert.'

Agrico verwacht dat het aantal klachten door deze uitgebreide kwaliteitscontrole minimaal halveert.
Agrico verwacht dat het aantal klachten door deze uitgebreide kwaliteitscontrole minimaal halveert. © Haijo Dodde

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer