Hogan+wil+%C3%A9%C3%A9n+prijsbeleid+voor+Europese+Unie
Nieuws
© Dirk Hol

Hogan wil één prijsbeleid voor Europese Unie

EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan is geen voorstander van nationale regelgeving voor betere prijzen voor boeren. Volgens Hogan moet er Europees beleid komen dat de positie van boeren in de keten versterkt.

Phil Hogan bezoekt dinsdagmiddag het nieuwe kantoor van LTO Nederland in Den Haag. In een persgesprek gaf hij zijn visie op de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie.

Onlangs kondigde de Franse regering vergaande plannen aan om een minimum marge van 10 procent voor te schrijven voor landbouwproducten. Dit om het inkomen van Franse boeren en daarmee de plattelandseconomie te versterken.

Prijskortingen

Hogan zegt het doel van de Fransen te ondersteunen, maar is zelf voorstander te van een Europees prijsbeleid dat voor alle lidstaten gaat gelden. 'We willen meer transparantie in de prijsketen zodat duidelijk wordt wie wat krijgt. Op dit moment gebruiken retailers prijskortingen op bijvoorbeeld zuivelproducten om klanten te lokken. Dat gaat nu ten koste van wat de boeren ontvangen voor hun melk en dat moet stoppen.'

Boeren kunnen zich onder EU-regelgeving al verregaand verenigen in producentenorganisatie om zo hun krachten te bundelen. Hogan ziet dat hier in de praktijk nog te weinig gebruik van wordt gemaakt. 'Misschien moeten we daar eens wat promotiebudget in investeren', aldus de Landbouwcommissaris.

Breed mandaat

Hogan wijst erop dat het Europees Parlement en de Europese Commissie voor het eerst een breed gedragen politiek mandaat hebben afgegeven om de positie van boeren in de keten te versterken. 'Dat was in het verleden anders. Nu staat het bij alle lidstaten en de EC op de agenda. Bij een stemming in het EP waren er 600 stemmen voor en 64 tegen.'

Weer

 • Zondag
  14° / 2°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
Meer weer