Rabo+Tuinbouwbarometer+zakt+weer
Nieuws
© Huisman Media

Rabo Tuinbouwbarometer zakt weer

De Rabo Tuinbouwbarometer is in het eerste kwartaal van 2019 opnieuw gedaald en staat op 6,5.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 is dit een achteruitgang van 0,3. De neergang is te wijten aan de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Bovendien zijn de resultaten voor jaarrondteelten in het huidige cijfer meegenomen. Hoewel de barometer is gedaald in de loop van 2018, was het volgens de Rabobank over het algemeen toch een jaar met een redelijk rendement.

'Komkommertelers kijken terug op een prima 2018. Voor de teeltopzet in het nieuwe seizoen was vrijwel nergens seizoensfinanciering nodig', meldt de Rabobank. Voor paprikatelers was het afgelopen seizoen redelijk en bij de tomatentelers viel de prijsvorming tegen, alhoewel de verschillen groot zijn.

Onder gemiddeld

De rentabiliteit van de belichte teelten is duidelijk lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Ook voor de onbelichte teelten ligt het resultaat onder gemiddeld, maar is het verschil niet zo groot als bij belicht. 'Nieuwe glasgroenteteelten zijn inmiddels weer volop in productie en de eerste signalen uit de markt zijn redelijk', staat in de Tuinbouwbarometer.

Voor vollegrondsgroentetelers was 2018 een jaar van extremen, concludeert de Rabobank. 'De droogte was een grote uitdaging. Waren er (prijs-)contracten dan zijn de hogere kosten niet goed gemaakt en was het resultaat teleurstellend. Gewassen die meer via daghandel verkocht worden, hadden vaak uitstekende prijzen.'

Slechte prijsvorming

Fruittelers hebben te stellen met de droogte, aldus de Rabobank. 'Het hardfruit dat is opgeslagen in de koeling, kan door matige vruchtkwaliteit lang niet altijd goed worden bewaard. Daarnaast was er in Europa een grote appel- en perenoogst. Dat heeft grote gevolgen voor de prijsvorming.'

In de sierteelt baart de prijsvorming van Phalaenopsis nog steeds zorgen. 'Bij telers van andere potplanten zijn de resultaten en de stemming duidelijk beter. Vooral groene potplanten profiteren van belangstelling van consumenten', staat in de uitleg van de Rabo Tuinbouwbarometer. 'Snijbloemen laten een sterk wisselend beeld zien. Vooral bij gerbera en enkele rozenvariëteiten zijn prijzen zorgwekkend.'

Schaarste voorjaarsbloeiers

In de bloembollensector hebben broeierijen moeite om aan genoeg uitgangsmateriaal te komen. 'De prijzen van de eerste geleverde tulpen in het nieuwe seizoen zijn goed. Vanwege de schaarste zijn de contracten voor de voorjaarsbloeiers ook redelijk tot goed', weet de Rabobank. 'Wat betreft de lelieteelt is er sprake van een overproductie. Door stagnatie van de export van leliebollen in diverse landen is de prijs sterk gedaald.'

De boomkwekerij kan terugkijken op een goed 2018. Daarnaast is er ook vertrouwen in het nieuwe jaar. 'Op diverse kleinere beurzen in Nederland en op de IPM in Essen geven ondernemers aan dat de vraag naar hun producten op een goed niveau blijft', schrijft de Rabobank.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer