Rabobank%3A+2018+was+een+goed+jaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rabobank: 2018 was een goed jaar

Rabobank heeft in 2018 een nettowinst geboekt van 3.004 miljoen euro. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2017. Door deze positieve financiële resultaten heeft de bank haar buffers versterkt.

De kosten voor kredietverliezen bleven dankzij de aanhoudend gunstige economie op een laag niveau, maar waren hoger dan in 2017. Ondanks de aanhoudende lage renteomgeving bleven de totale inkomsten gelijk. In lijn met de strategische groeidoelstelling steeg de kredietverlening aan internationale klanten in de food- en agrisector, terwijl de toevertrouwde middelen stabiel bleven.

Rabobank draagt actief bij aan de verduurzaming van haar klanten, die voor het derde achtereenvolgende jaar meer tevreden waren over de dienstverlening. Door de lagere bedrijfslasten verbeterde de cost/income ratio van 71,3 procent tot 65,9 procent.

In de komende jaren blijft verdere kostenreductie noodzakelijk, terwijl tegelijkertijd extra investeringen in digitalisering, compliance en risicobeheer nodig zijn.

Wereldvoedselvraagstuk

'2018 was een goed jaar. Er ligt een gezond fundament voor de coöperatieve bank van de toekomst. Dat is nodig gezien de uitdagende transities die de samenleving raken. Het wereldvoedselvraagstuk, de uitdagingen van het Klimaatakkoord van Parijs en de landbouw- en de energietransitie in Nederland vragen om een gezonde en betrokken coöperatieve bank. We kunnen meer voor de (internationale) samenleving van betekenis zijn nu onze financiële resultaten zijn verbeterd', aldus bestuursvoorzitter Wiebe Draijer.

'We kunnen met een tevreden gevoel terugkijken op de vooruitgang die we in 2018 hebben geboekt, maar we weten ook dat we er nog niet zijn. In de komende jaren zullen we nog meer aandacht geven aan de toekomst van coöperatief bankieren, waarbij wij maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in lijn met onze missie. We doen dat in een wereld met vele uitdagingen, zoals een lage renteomgeving, digitalisering, technologische vooruitgang, handelsoorlogen, strengere regeldruk en klimaatverandering.'

Bijdrage aan transitie van landbouwsector

'Rabobank wil de transitie van de landbouwsector en verduurzaming van de voedselproductie stimuleren. Als leidende internationale Food & Agri-bank willen we een bijdrage leveren aan de oplossing van het wereldvoedselprobleem. In 2050 moeten er wereldwijd tien miljard mensen genoeg en gezond eten. We mogen ongeveer de helft van 's werelds top 300 food- en agrarische bedrijven tot onze klanten rekenen. Via het werk van Rabobank Foundation en Rabo Partnerships dragen we bij aan de financiële zelfredzaamheid van circa vijf miljoen kleine boeren in de wereld', aldus Draijer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 4°
  10 %
 • Zondag
  9° / 3°
  20 %
 • Maandag
  10° / 6°
  70 %
Meer weer