Zuivelmarkt+positief+door+druk+op+wereldwijde+melkaanvoer
Nieuws
© Twan Wiermans

Zuivelmarkt positief door druk op wereldwijde melkaanvoer

Wereldwijd staat de melkaanvoer onder druk, omdat de melkprijs volgens de Rabobank niet opweegt tegen de stijgende productiekosten. Dat verklaart de aanhoudende prijsstijgingen op de GDT Internetbeurs.

Deze week noteerde de GDT index een kleine plus van 0,8 procent gemiddeld. Voor de negende keer op rij een stijging. ZuivelNL noteert deze week een licht stijgende prijs van verse boter met 2 euro naar 412 euro per 100 kilo. Mager melkpoeder van de extra kwaliteit daalde daarentegen enigszins, met 1 euro naar 92 euro per 100 kilo.

Rabobank meldt dat in de zeven belangrijkste melkproductieregio's in de wereld de jaarlijkse stijging van de melkproductie sinds 2016 voor het eerst afneemt. In de Verenigde Staten bleef de toename van de melkproductie het laatste kwartaal van 2018 beperkt tot 1 procent, de kleinste stijging in vijf jaar. De gemiddelde melkprijs zakte in de Verenigde Staten naar circa 31 cent per liter.

Productiekosten

In de Europese Unie verandert de melkproductie procentueel al lange tijd niet of nauwelijks en in Australië is de melkproductie zelfs met een kwart gedaald. Het Nieuw- Zeelandse Fonterra betaalt niet meer uit dan gemiddeld 30 cent. De melkprijs in de zeven belangrijkste productieregio's weegt niet op tegen de stijgende productiekosten, concludeert Rabobank.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer