Rabobank%3A+haalbare%2C+humane+transitie
Nieuws
© Rabobank

Rabobank: haalbare, humane transitie

In de komende tien jaar zal bij 40 procent van de land- en tuinbouwbedrijven een nieuwe generatie aan het roer komen. Deze transitie is een goed moment voor een koerswijziging van de hele landbouwsector.

Dat zegt Rabobank-topman Wiebe Draijer in een interview met NRC. 'Uiteindelijk is er geen plaats meer voor bedrijven die niet duurzaam produceren. En niet alle boeren gaan die transitie meemaken.

Een generatiewisseling is een goed moment voor een koerswijziging. Dat is ook voor ons het moment om het gesprek te gaan voeren en te kijken hoe het anders kan.'

'Druk niet te groot maken'

Draijer vindt niet dat de land- en tuinbouw wordt ontzien in het klimaatakkoord. 'De voorgestelde stappen zullen een enorme inspanning van boeren en tuinders vragen. Natuurlijk, aspecten als verkleining van de veestapel en het landgebruik komen nog aan de orde, maar we moeten de druk niet te groot maken. Dan duw je de sector onder water en worden juist niet de investeringen gedaan die nodig zijn voor verduurzaming. Het moet wel een haalbare, humane transitie zijn.'

De CEO van de Rabobank wijst ook op de zwakke positie van de boer in de keten. 'Ik vind dat er in de balans met de supermarkt, tussenhandel en consument meer waardering en een betere prijs voor de boer moet komen. En mensen moeten inzien dat hun eetgedrag ook klimatologische consequenties heeft. Dan ontstaat er meer slagkracht om te handelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer