Geopolitiek+bedreigt+aardappelafzet
Nieuws
© Haijo Dodde

Geopolitiek bedreigt aardappelafzet

Rabobank is positief over de toekomst van de aardappelteelt in Nederland. Wel vindt de bank dat de aardappelsector flexibel moet omgaan met onzekerheden op de wereldmarkt.

De groeiende wereldbevolking en de waardering voor de aardappel als voedingsgewas bieden volgens Stefan van Merrienboer van Rabobank genoeg houvast voor een goede toekomst van de aardappelteelt in Nederland.

'Vanwege geopolitieke ontwikkelingen moet de aardappelsector wel rekening houden met onzekerheden op de wereldmarkt. Het is de kunst ervoor te zorgen dat interessante afzetgebieden toegankelijk blijven.'

World Potato Map

Van Merrienboer is analist akkerbouw bij RaboResearch Food & Agri. Samen met zijn collega Gea Bakker is hij betrokken bij het samenstellen van de nieuwe World Potato Map, een wereldkaart met de handelsstromen voor aardappelen. Op de kaart maakt Rabobank via grafieken en tabellen ook inzichtelijk hoe de aardappelhandel is veranderd vanaf 2007.

De sterke groei van de consumptie en export van bevroren aardappelproducten hebben de meeste impact op de mondiale aardappelmarkt. 'De internationale handel steeg in tien jaar van 4,1 miljoen ton naar 7,1 miljoen ton verwerkt product', zegt Van Merrienboer. 'Vooral landen in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië zijn veel meer gaan consumeren.'

Verwerkende industrie

De cijfers van Rabobank laten zien dat in Nederland en meer nog in België de verwerkende industrie een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dit in vergelijking met de Verenigde Staten en Canada, waar de aardappelverwerkers meer een pas op de plaats hebben gemaakt.

'In Nederland en België ligt de focus op export en daarop is fors geïnvesteerd. Meerdere factoren met invloed op de kostprijs zorgen ervoor dat op de wereldmarkt de concurrentiepositie van Noordwest-Europa is versterkt ten opzichte van Noordwest-Amerika', stelt Bakker.

Trots

De sectorspecialist akkerbouw zegt dat Rabobank trots is op de Nederlandse aardappelsector. Zij wijst daarbij behalve op de ontwikkeling van de verwerkende industrie vanaf 2007 ook op de toename van de pootgoedexport met 40 procent.

'De uitdagingen zijn om binnen de kaders van het landbouwbeleid en de beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond zo goed mogelijk te blijven acteren. Met verdere teeltoptimalisatie zal de aardappel voorlopig een hoogsalderend gewas blijven voor de Nederlandse akkerbouwer', verwacht Bakker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer