Netwerk remt zonne-energie

De ontwikkeling van zonne-energie op het platteland gaat zo hard dat netbeheerders Tennet en Enexis verwachten dat zij op korte termijn op een aantal plaatsen onvoldoende capaciteit hebben.

Netwerk+remt+zonne%2Denergie
© VidiPhoto

Tennet en Enexis Netbeheer verwachten aanzienlijke groei van het opgestelde vermogen aan zonnepanelen in Groningen, Drenthe en Overijssel. Deze nieuwe initiatieven vragen om zoveel aansluitcapaciteit dat het regionale net op verschillende plaatsen de grenzen van de maximale belastbaarheid nadert. Bij nieuwe aanvragen melden de netbeheerders dat niet direct voldoende capaciteit kan worden geboden.

De sterke toename was niet voorzien. Tennet heeft in 2017 een kwaliteits- en capaciteitsplan opgesteld waarin prognoses stonden over de benodigde capaciteit en de knelpunten die moeten worden opgelost. De netbeheerders stellen nu vast dat de ontwikkeling van zonne-energie zo hard gaat dat zij die prognoses overstijgen. Tennet en Enexis verwachten dat deze lijn voorlopig zal doorzetten.

SDE+-subsidie

Ondernemers doen voor de ontwikkeling van zonneparken of het plaatsen van zonnepanelen een beroep op de SDE+-subsidie. Dit is een regeling waarmee de overheid duurzame energie-opwekking wil stimuleren. In 2018 waren 5.636 van de 5.906 aanvragen voor SDE+ gedaan voor zonne-energie.

Als de nieuwe projecten binnen de gestelde termijn geen stroom kunnen leveren aan het net, vervalt de subsidie. Dat betekent een financiële strop voor de ondernemers, voornamelijk boeren, die al wel hebben geïnvesteerd in de installatie, een nieuw dak en vergunningen. De gestelde termijn is, afhankelijk van het type opwekking, gesteld op anderhalf tot drie jaar.

Maatregelen

De netbeheerders hebben maatregelen aangekondigd. Tennet verwacht dat het drie tot vijf jaar kost om het elektriciteitsnet geschikt te maken. Die termijn heeft volgens de netbeheerder te maken met bestemmingsplanprocedures en vergunningaanvragen.

Tweede Kamerlid Matthijs Sienot (D66) heeft Kamervragen gesteld over de capaciteitsproblemen en de gevolgen voor subsidieaanvragers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer