Rem+op+zonnepark+in+Aa+en+Hunze
Nieuws
© Douwe Korting

Rem op zonnepark in Aa en Hunze

Gemeente Aa en Hunze wil de aanleg van zonneparken in het buitengebied beperken. Dat blijkt uit het Beleidskader Zonne-energie dat dient als handvat voor het beleid in de komende jaren.

Aa en Hunze kiest voor de opwekking van zonne-energie op of bij bebouwing en stelt zich terughoudend op als initiatiefnemers een vergunning aanvragen voor een zonnepark in het buitengebied. De gemeente zegt zo de kwaliteit van het landschap te willen behouden.

Een andere overweging is volgens de gemeente dat Aa en Hunze al een aanzienlijke bijdrage levert aan de opwekking van groene energie via het windmolenpark De Monden/Oostermoer. Dat ligt deels op het grondgebied van de gemeente en levert een productie van 48 megawatt op.

Verder denkt de gemeente dat er voor grootschalige initiatieven geen draagvlak is. Tijdelijke invulling van gronden met zonnepanelen blijft wel mogelijk, evenals bij meervoudig ruimtegebruik. In dat laatste geval mag dit niet in combinatie met agrarisch gebruik. Wel op een vuilstort of parkeerdek.

Pauzelocaties

Zonneparken die maximaal twintig jaar op pauzelocaties worden gevestigd, worden als tijdelijk gezien. Pauzelocaties zijn terreinen die voor bepaalde tijd geen andere bestemming krijgen, zoals bedrijventerreinen of woningbouwlocaties. Deze moeten dan wel binnen bebouwd gebied of direct aansluitend aan de bebouwing zijn gelegen.

Bewoners van het buitengebied kunnen zonnepanelen wel binnen hun erfgrenzen plaatsen, of in de speelruimte die bij de aanvraag van een bestemmingsplanwijziging voor uitbreiding van het bouwblok zit. De voorkeur wordt gegeven aan plaatsing op daken.

Uitzondering

Een uitzondering maakt de gemeente voor kleinschalige dorpsinitiatieven. Die mogen eventueel wel buiten de bebouwing komen, omdat daar dan wel draagvlak voor is, stelt de gemeente Aa en Hunze.

De opstelling van Aa en Hunze staat in schril contrast met die van Hoogeveen. Hoogeveen bepaalde onlangs dat zeker 10 procent van het buitengebied door zonneparken mag worden ingenomen. 'Het zonneplan van Aa en Hunze is een voorbeeld van hoe het zou moeten', reageert regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord.

'De vestiging van zonneparken wordt er met mate, fasegewijs en via maatwerk uitgevoerd. En doordat de gemeente grotendeels de zonneladder volgt, is het beleid veel evenwichtiger. Ik zou tegen de andere Drentse gemeenten willen zeggen: neem even de tijd voor een goed afwegingskader.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer