VVD+Zuid%2DHolland+vraagt+om+aanpak+sterfte+honingbij
Nieuws
© Haijo Dodde

VVD Zuid-Holland vraagt om aanpak sterfte honingbij

VVD Zuid-Holland vraagt de provincie om met imkers in overleg te gaan om de bijensterfte onder honingbijen aan te pakken. Dat stelt VVD-Statenlid Mirjam Nelisse in Statenvragen aan het provinciebestuur.

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat bestrijdingsmiddelen niet de oorzaak van de grote sterfte onder honingbijen zijn. De schuldige is de exotische varroamijt, een parasiet die vanuit Azië naar Europa is gekomen', geeft Nelisse aan.

• Lees ook: natuurlijke selectie als antwoord op varroamijtt

' Boeren zijn dus onterecht als boosdoener aangewezen. Wij zijn benieuwd wat de provincie daaraan wil gaan doen', stelt het VVD-Statenlid.

'Voor de bijen is het nu vooral belangrijk dat de varroamijt wordt bestreden', gaat Nelisse verder. 'Wij willen dat de provincie imkers actief gaat uitleggen dat ze dat zouden moeten doen. We steken tonnen in het verbeteren van het voedsel- en leefgebied van bijen. Daar hebben we niks aan als we de oorzaak van de bijensterfte niet aanpakken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer