%27Duitse+landbouw+kent+plicht+voor+insecten%27
Nieuws
© Het Hoge Noorden

'Duitse landbouw kent plicht voor insecten'

De Duitse landbouw kent haar verantwoordelijkheid bij het bevorderen van insecten. Dat zei Berhard Hartelt van de Duitse Boerenbond (DBV) deze week tegen minister Julia Klöckner van Voeding en Landbouw.

Hartelt wees daarbij op het belang van insecten voor de landbouw. 'Geen enkele industrie is meer afhankelijk van bijen en andere bestuivers dan wij boeren. Daarom willen we de diversiteit van de boeren en de biodiversiteit bevorderen. Boeren zaaien nu al ontelbare bloeiende gebieden en bijenweiden om de insecten te voeden. Dat zou nog meer moeten worden.'

De DBV-voorzitter benadrukt dat onderzoek en maatregelen op het gebied van insectendaling niet moeten stoppen bij de landbouw. 'Afname van landbouwgrond, verkeer, klimaatverandering, lichtvervuiling en minder variatie in openbaar groen en particuliere tuinen spelen ook een rol.' Hartelt pleit voor een sterkere differentiatie in het debat over insecten.

Vergroening

Boeren voeren al een groot aantal maatregelen uit die van belang zijn voor de insecten, benadrukt Hartelt. Door vergroening, in het kader van het Europees landbouwbeleid, zorgden Duitse boeren in 2017 voor 260.000 hectare buffer-, bos- en perceelranden en braakliggende land- en landschapselementen. Die oppervlakte is gelijk aan meer dan 350.000 voetbalvelden.

Daarnaast hebben ze meer dan 930.000 hectare vang- en ondergewas geteeld, wat overeenkomt met meer dan 1,25 miljoen voetbalvelden. De 175.000 hectare peulvruchten komt overeen met ruim 235.000 voetbalvelden. De landbouw zal deze maatregelen in de toekomst blijven uitvoeren, verzekert Hartelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer