Natuurlijke selectie als antwoord op varroamijt

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er in geslaagd om via natuurlijke selectie bijenvolken te verkrijgen die resistent zijn tegen de varroamijt.

Natuurlijke+selectie+als+antwoord+op+varroamijt
© Haijo Dodde

De onderzoekers begonnen tien jaar geleden met de selectie van honingbijen en uiteindelijk zijn de volken die het meest weerbaar zijn tegen de varroamijt overgebleven. Op de website van Wageningen UR zegt onderzoeker Tjeerd Blacquière hierover dat het doel was om de natuur zelf een oplossing te laten zoeken voor de varroamijt als dodelijke indringer.

Oorzaak van de hoge wintersterfte onder Europese honingbijen van de laatste decennia is volgens de Wageningse onderzoekers hoofdzakelijk de varroamijt. Deze parasiet is afkomstig uit Azië en vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw ook aanwezig in Europa. De imkerij richtte zich in eerste instantie vooral op de bestrijding van de mijten.

Snel weerstand opbouw

Na 2000 echter kwam het inzicht dat natuurlijke weerstand van bijenvolken wellicht een beter antwoord is op het probleem. Blacquière vertelt dat er in het wild levende bijenvolken werden gevonden die standhielden zonder bestrijding. 'Het was duidelijk dat deze volken in staat waren om snel weerstand op te bouwen tegen de varroamijten.'

In 2008 begonnen Blacquière en zijn collega's met de natuurlijke selectie van twee grote bijenpopulaties. Ze stopten met de bestrijding van de mijten en uiteindelijk gingen ze steeds verder met de overblijvende volken. In tien jaar tijd slaagden ze er vervolgens in om bijenvolken te verkrijgen die resistent zijn tegen de varroamijt.

Voortplanting

Uit het Wageningse onderzoek blijkt dat resistente honingbijen de voortplanting van de mijten remmen. Blacquière meldt dat de selectiemethode nu ook door enkele imkers in de praktijk wordt overgenomen.

Hij wijst erop dat imkers steeds zullen moeten blijven selecteren, omdat ook de varroamijten zich zullen aanpassen om ook de sterkere honingbijen weer te kunnen bedreigen. 'Als het echt goed gaat, kunnen we straks zelfs stoppen met de bestrijding van de mijten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer