Hogescholen+werken+samen+in+bijenonderzoek
Nieuws
© Koos van der Spek

Hogescholen werken samen in bijenonderzoek

De hogescholen Inholland en Van Hall Larenstein gaan samenwerken in bijenonderzoek. Het doel is om de gezondheid van bijen en bestuivende insecten te verbeteren en zo om een bijdrage te leveren aan een duurzame bestuiving van gewassen

Lector Frens Pries en associate lector Arjen Strijkstra nemen hierin het voortouw. Frens Pries is benoemd tot lector Duurzame bestuiving van gewassen bij Inholland. Bij Van Hall Larenstein versterkt Frens Pries als lector het lectoraat Bijengezondheid. Hij werkt daarin samen met Arjen Strijkstra die als associate lector deskundig is op het gebied van bijen en biodiversiteit.

De hogescholen vinden de samenwerking van belang, omdat het slecht gaat met bijen en er een algemene achteruitgang van de insectenstand is. Volgens beide lectoren vraagt dat om een bredere aanpak.

Virussen

Bij Hogeschool Inholland heeft Pries zich de laatste jaren beziggehouden met onderzoek naar virussen bij bijen en naar gewasbeschermingsmiddelen in honing en was. Volgens de lectoren komt de samenwerking ook tegemoet aan een vraag vanuit de imkerij. Beroepsimkers hebben grote problemen met bijengezondheid. Tegelijkertijd is de voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van bestuiving door honingbijen.

De hogescholen werkten eerder al samen in verschillende onderzoeken. Zo werd onderzoek gedaan naar een duurzame bestrijding van de varroamijt in de Nederlandse bijenhouderij. De lectoren willen intensiever gaan samenwerken met landschapsonderzoekers bij Inholland Delft en andere hogescholen. Door het onderzoek te verbreden, hopen ze zich meer te kunnen richten op het verbeteren van het landschap voor alle insecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
Meer weer