%27Het+is+niet+even+een+bloemenmengsel+inzaaien+en+klaar%27
Interview
© Rini Smits

'Het is niet even een bloemenmengsel inzaaien en klaar'

Edwin Veldhuijzen houdt samen met zijn familie zeventig melkkoeien op de Veldhoeve in Zoeterwoude. Ze verwerken hun eigen zuivelproducten en hebben een boerencamping. De melkveehouder is betrokken bij het project Groene Linten Bijenlandschap.

Waarom doet u mee?

'Ik vond zelf dat ik er iets mee moest. Ik ben al jaren bezig met botanische slootkanten en dit project omtrent bijen paste goed in die gedachte.

'Als we het de komende jaren nog beter voor elkaar krijgen, dan valt er nog veel winst te behalen'

Edwin Veldhuijzen, melkveehouder in Zoeterwoude

'Daarnaast denk ik dat een bloemenrand onze campinggasten een nog mooier uitzicht biedt op de polder.'

• Lees ook: 'Het is niet even een bloemenmengsel inzaaien en klaar'

Op wat voor manier doet u mee?

'Ik heb hier een perceel van 2,5 hectare voor beschikbaar gesteld. In samenwerking met het hoogheemraadschap van Rijnland heb ik een natuurvriendelijke oever aangelegd, waar ik het bloemenmengsel heb ingezaaid.

'Ik moet zeggen dat het resultaat wel tegenvalt. Ik zag op foto's van andere deelnemers kleurrijke bloemenzeeën, maar zo zag het er bij mij niet uit. De opkomst van de bloemen viel tegen en de onkruiddruk was hoog.

'Misschien heeft het te maken met de lage veengrond die we hier hebben en gedijen die mengsels beter op klei, of met de weersomstandigheden dit jaar.'

Wat heeft u verder met het betreffende perceel gedaan?

'Ik heb een klavermengsel ingezaaid, maar ook die klaver doet tot nu toe nog niet zoveel. Dat kan wederom te maken hebben met de extreme droogte, maar het veen en het beheer zullen ook een rol spelen. Het advies was om geen kunstmest te strooien om de klaver te handhaven.

'Ik heb vorig jaar minder kunstmest gestrooid, maar dat heeft tot dusver geen zichtbaar effect. Komend jaar wil ik een stap verder gaan en helemaal geen kunstmest meer strooien op dat perceel.'

U haalt er een adviseur bij?

'Ja, het project Bijenlandschap is toch een heel nieuw kennisgebied voor mij. Ik heb geen ervaring met het inzaaien van klavermengsels of het aanleggen van bloemenstroken.

'Als ik vragen heb, trek ik bij mijn adviseur aan de bel. Het is niet even een bloemenmengsel inzaaien en klaar.'

Denkt u dat de gestelde doelen haalbaar zijn?

'Als ik zie wat we tot nu toe al bereikt hebben, kun je spreken van een behoorlijke vooruitgang in de bijenstand. Tegelijkertijd loopt het nog niet bij iedereen optimaal.

'Dus als we het de komende jaren nog beter voor elkaar krijgen, dan valt er nog veel winst te behalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer