Schoffelwerk+treft+insecten+en+vogels
Nieuws
© Huisman Media

Schoffelwerk treft insecten en vogels

Niet-chemische onkruidbestrijding heeft een negatief effect op het bodemleven. Dit meldt Wageningen University & Research (WUR) na onderzoek.

Mechanische en thermische onkruidbestrijding heeft daarnaast een schadelijke werking op insecten, afhankelijk van het moment en de frequentie van toepassing. Onkruid fungeert als voedselbron en schuilplaats voor insecten en bij bestrijding neemt hun aantal af. Bij warm weer is dit effect vrijwel zeker groter dan bij kouder weer, aldus de onderzoekers van de WUR.

De mechanische methode is eveneens nadelig voor broedende vogels op de grond, alhoewel telers door nestbescherming de gevolgen kunnen indammen. Over een negatief effect van thermische onkruidbestrijding op broedsel is niets bekend, schrijven de Wageningse wetenschappers.

Internationale studies

De WUR heeft de gevolgen van de niet-chemische aanpak in kaart gebracht aan de hand van al bestaande, internationale studies. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Mechanische en thermische bestrijdingen van onkruiden zijn veelgebruikte methoden in de biologische landbouw en krijgt in de gangbare landbouw ook steeds meer aandacht door de verminderde beschikbaarheid van herbiciden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer