'15 ton tarwe per hectare genetisch mogelijk'

Als een tarweteler alles op alles zet, kan hij volgens Ton Wouda van Limagrain 15 ton per hectare oogsten. 'Maar de kans is groot dat de laatste 3 ton voor een flinke stijging van de kostprijs zorgt.'

%2715+ton+tarwe+per+hectare+genetisch+mogelijk%27
© Haijo Dodde

Met allerlei maatregelen voor teeltoptimalisatie en een goede stikstofvoorziening zijn topopbrengsten voor tarwe genetisch zeker mogelijk, stelt Ton Wouda. 'We moeten echter wel het saldo in de gaten houden. De laatste tonnen mogen niet alles kosten. Tarwe blijft per slot van rekening in het bouwplan van Nederlandse akkerbouwers toch vooral een rustgewas.'

• Lees ook: Zaadfirma's investeren in efficiëntere selectie

Wouda is bij Limagrain commercieel verantwoordelijk voor de granen, peulvruchten en vlas. Tijdens de praktijkdag rond de perfecte plant gaf hij een toelichting bij de graangewassen. Voor wintertarwe meldt hij dat voor veredelaars nieuwe fysio's van ziekten als gele en bruine roest een grote uitdaging vormen.

RGT Reform

In Nederland is RGT Reform van Limagrain op dit moment een van de grootste rassen. De zaadfirma verkoopt verder in het Zuidwesten nog steeds behoorlijk veel zaaizaad van Residence. Wouda: 'Dit oudere ras handhaaft zich dankzij de stabiele opbrengsten en de goede weerstand tegen gele roest.'

• Lees ook: Uienveredelaar constant op zoek naar resistenties

Nieuw in het sortiment tarwerassen van Limagrain is Chevignon. Het is een ras uit een Frans kweekprogramma met volgens Wouda een hoge bakkwaliteit, brede resistenties en hoge opbrengsten. Bovendien is het niet al te laat afrijpend.

Ruimte voor groenbemesters

Als mogelijk alternatief voor wintertarwe wijst Wouda op wintergerst. 'Vanwege de vroege oogst past dit gewas mooi in een bouwplan om extra ruimte te geven aan groenbemesters. Het Nederlandse areaal is inmiddels zo'n 10.000 hectare.'

Interessant voor de teelt van wintergerst beneden de grote rivieren is het ras Rafaela met een natuurlijke resistentie tegen dwergvergelingsvirus. Wouda legt uit dat in de zuidelijke provincies de kans op virusoverdracht door bladluizen veel groter is. 'Dit ras is goed te telen zonder zaaizaadbehandeling.'

Een tweede ras met eenzelfde resistentie is Zebra. Dit nieuwe ras voor de teelt van voergerst heeft volgens Wouda een uitstekende korrelkwaliteit en een hoog hectolitergewicht.

Vasthoudend koolzaad
Met het ras Architect is het goed mogelijk om winterkoolzaad te telen zonder zaadontsmetting. Architect is resistent tegen het vergelingsvirus en heeft daardoor een hoge opbrengstpotentie, volgens Ton Wouda. 'Voordeel is bovendien dat dit ras het zaad goed vasthoudt op het moment dat het gewas afrijpt. Dat beperkt de opbrengstverliezen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer