Vaarzen+vanwege+blauwtongdreiging+snel+grens+over
Nieuws
© VidiPhoto

Vaarzen vanwege blauwtongdreiging snel grens over

Een mogelijke blauwtonguitbraak in ons land heeft vooral gevolgen voor de export. Om een eventuele blokkade voor te zijn, brengt een aantal exporteurs hun vaarzen versneld in quarantaine en daarna de grens over.

Hoewel het blauwtongvirus van hetzelfde type is als in 2006 tot en met 2008, is vooralsnog de schade voor de gezondheid fors minder. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens de eerste van twee bijeenkomsten van LTO en de Gezondheidienst voor Dieren (GD) over blauwtong. Mede doordat de ziekte in 2006 tot en met 2008 tot grote gezondheidsproblemen leidde, zat de zaal afgeladen vol. In 2007 legden 27.000 schapen het loodje.


Toch lijkt de huidige variant, die de laatste jaren in Frankrijk heerste en enkele weken geleden in België opdook, vooral voor de export een probleem. Het virus is minder heftig dan die van ruim tien jaar geleden, stelde GD-specialist Piet Vellema.

Andere aminozuren

'De huidige variant verschilt één tot tien aminozuren van het type-8 virus dat in 2006 Nederland bereikte. Hierdoor werkt het vaccin nog wel, de ziekmakende eigenschappen van het virus zelf zijn een stuk milder', maakt Vellema duidelijk.

Zo wordt de ziekte in Frankrijk vooral gevonden door monitoring. Waneer er dieren ziek zijn, gaat het bijna altijd om een paar dieren per bedrijf. 'Ook in Duitsland en België zijn de getroffen dieren enkel via monitoring opgespoord.'

Quarantaine

De ziekte lijkt vooral de export te raken. 'Wie nu bijvoorbeeld een dier uit België wil halen, moet een Polymerase Chain Reaction (PCR)-test uitvoeren. Ook moet worden gevaccineerd en moeten de dieren in quarantaine. Wanneer er antistoffen worden gevonden, mag het dier de grens over.'

Omdat een dier pas na zes weken na de eerste vaccinatie volledig beschermd is, kost de quarantaine tijd en geld. Een aantal exporteurs van fokvaarzen doet daarom nu deze drachtige dieren alvast de grens over. Daarmee hopen ze eventuele handelsbelemmeringen voor te zijn. De tweede LTO-GD-bijeenkomst is dinsdag 16 april om 20.00 uur in 'Ons Boerenerf', Banendijk 5, in Nederweert-Eind.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer