Blauwtongvaccin+per+direct+beschikbaar
Nieuws
© ZLTO Monique Jansen

Blauwtongvaccin per direct beschikbaar

Het blauwtongvaccin is vrijwel per direct beschikbaar. Daarmee kunnen ondernemers hun dieren beschermen tegen het virus, dat onlangs in België is gevonden. Ook Duitsland is niet vrij van de ziekte.

Het huidige type 8-virus lijkt een stuk milder dan de variant die van 2006 tot 2008 tot veel problemen heeft geleid. Voor het vaccin geldt de cascaderegeling. Dat betekent dat farmaceutische bedrijven niet mogen adverteren met dit vaccin. Het is enkel beschikbaar wanneer ondernemers er bij hun dierenarts naar vragen.


Om een dier voor één jaar beschermd te krijgen, moet het twee keer, met tussenposen van drie weken, worden gevaccineerd. Drie weken na de laatste vaccinatie is het dier beschermd. Volgens voorzitter Saskia Duives-Cahuzak van LTO-vakgroep Schapenhouderij kost het in totaal 5 euro per vaccin. Daar komen de dierenartskosten nog bij.

Mildere vorm

In de periode van 2006 tot en met 2008 werden in Nederland veel schapen en runderen getroffen door het blauwtong type 8-virus. Zo lieten in totaal zeker 27.000 schapen het leven. Ook geiten kunnen besmet worden door het virus.

Het huidige virustype wijkt iets af van het vorige type 8-virus. Hierdoor lijkt de ziekte zich niet of in een mildere vorm te uiten. Zo is in België bij vijf dieren het virus gevonden door monitoring. Geen van de dieren werd ziek.

Bekijk meer over: